Rusko je presvedčené, že bezpečnostné záujmy Turecka možno presadzovať prostredníctvom dialógu s Damaskom

    0
    Ruské výsadkové jednotky pochodujú po Červenom námestí počas vojenskej prehliadky k 72. výročiu víťazstva nad fašizmom v Moskve (Autor: TASR)

     “Sme jednoznačne za to, aby sa akékoľvek problémy v Sýrii, alebo kdekoľvek inde, riešili s ohľadom na územnú celistvosť daného štátu, v tomto prípade Sýrie,” uviedol Lavrov, pričom pripustil, že Rusko uznáva aj turecké obavy vzhľadom na situáciu v Sýrii, aj oprávnené záujmy Kurdov.

    “Som presvedčený, že oprávnené bezpečnostné záujmy Turecka môžu byť realizované a uspokojené prostredníctvom priameho dialógu so sýrskou vládou,” vyhlásil podľa TASS Lavrov.

    Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín na severe Sýrie 20. januára. Ankara nazvala operáciu Olivová ratolesť a otvorila ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

    Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

    - Reklama -