Rusko je oveľa nebezpečnejšie ako Islamský štát. A Európa? Otvára mu dvere, píše publicista

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    Aj keď Francúzsko odmietalo predať Rusku dve bojové lode, teraz si prezidenti Françoise Hollande a Vladimir Putin potriasli rukami a hovoria o spoločnej vojne proti islamistom. Rovnakú chybu podľa Fištejna robí aj nemecká kancelárka Angela Merkelová či prezident Spojených štátov Barack Obama. Ako keby všetci zabudli na Gruzínsko, Ukrajinu a ďalšie krajiny, v ktorých Rusko „úraduje“.  Západné médiá sa snažia ospravedlniť opätovné paktovanie s Ruskom heslom: Nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ.

    „Keď porovnávame nebezpečnosť Islamského štátu a súčasného Ruska, nemôžeme nedospieť k záveru, že tá druhá alternatíva predstavuje pre západnú civilizáciu oveľa väčšiu hrozbu. Vojnové potenciály týchto dvoch hrozieb sú neporovnateľné. O zbrojných systémoch, ktoré má k dispozícii Rusko, sa islamistom ani nesníva,“ varuje publicista.

    Pri pohľade do histórie sa nám navyše môže zdať, že Rusko a Islamský štát si nevedomky hrajú do karát. Islamský štát dal o sebe vedieť už v roku 2006 a v roku 2007 predniesol Putin v Mníchove prejav ako z čias studenej vojny. V roku 2008 podniklo Rusko vojenskú akciu v Gruzínsku. V roku 2014 sa zase vrhlo na Ukrajinu a v rovnakom čase  začal Islamský štát desiť Európu.

    Západ podľa publicistu nepotrebuje na porážku Islamského štátu spojencov z Číny či Ruska, potrebuje rozhodných lídrov, ktorí budú riešiť problémy. A potrebuje tiež lídrov, ktorí si uvedomujú budúce hrozby, ktoré môžu prísť z Ruska.

    Celý text si môžete prečítať TU

    - Reklama -