Rusko je náš priateľ a náš sused, vraví turecký premiér. Svoje si však povedal aj prezident

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Turecký premiér Ahmet Davutoglu v stredu uviedol, že Rusko je priateľ Turecka. Učinil tak deň po tom, ako turecké stíhačky zostrelili ruský bombardér na sýrskych hraniciach.

    „Nemáme žiadny zámer skúšať naše vzťahy s Ruskou federáciou,“ povedal Davutoglu a dodal: „Rusko je náš priateľ a náš sused.“ So svojím vyhlásením však zrejme prišiel príliš neskoro, pretože Rusko už s Ankarou úplne prerušilo vojenskú komunikáciu a prezident Putin v utorok varoval, že zo situácie vyvodí vážne dôsledky.

    „Máme veľmi silné ekonomické, obchodné a kultúrne puto s Ruskom,“ povedal Davutoglu a pripomenul, že komunikačný kanál s Moskvou je stále otvorený. Davutoglu zároveň dodal, že zostrelené lietadlo brali Turci ako „hrozbu“ pre svoju národnú bezpečnosť a že je ich „prirodzeným právom“ brániť svoje hranice. „Turecko nepokukuje po území žiadnej inej krajiny,“ uviedol na záver. „Zacieliť sa na Rusko či akúkoľvek inú krajinu neprichádza do úvahy.“

    Pred takmer dvoma mesiacmi kolovali po internete správy o tom, že ruská stíhačka narušila turecký vzdušný priestor. Za incident sa vtedy Rusko ospravedlnilo, že išlo o technickú poruchu v navigácii.

    Celá situácia však v tom čase vyvolala pokarhanie od Severoatlantickej aliancie. „Ruské činy neprispievajú k bezpečnosti a stabilite regiónu. Žiadam Rusko, aby plne rešpektovalo vzdušný priestor NATO a vyhlo sa tak stupňovaniu napätia s Alianciou v regióne,“ povedal vtedy generálny tajomník NATO Stoltenberg a vyjadril sa, že zo strany Ruska išlo o absolútne „neprijateľné narušenie vzdušného priestoru“.

    Potom, keď Turecko zostrelilo ruský bombardér, sa však predstavitelia NATO zmohli iba na vyjadrenie solidarity s Tureckom, pochválili ho za jeho územnú integritu a apelujú na de-eskaláciu napätia medzi Ruskom a Tureckom.

    Turecko zároveň tvrdí, že Rusi bombardujú ich turkménskych spojencov a nie Islamský štát. „Zdôraznili sme, že ruská strana nebojuje proti teroru, ale bombarduje dediny turkménskych civilistov, čo by mohlo mať vážne následky,“ povedal turecký minister zahraničia.

    Jeho tvrdenie však vyvracajú samotní turkménski civilisti, ktorí strieľali na ruského pilota, ktorý sa katapultoval z lietadla. To je podľa Ženevských konvencií vojnový zločin. Dodatok z roku 1977, ktorý túto skutočnosť stanovil, však Turecko nepodpísalo. Tí istí „turkménski civilisti“ údajne zničili protitankovou strelou ruský vrtuľník, ktorý Rusi vyslali, aby našiel oboch pilotov.

    Turecký prezident Erdogan sa medzitým vyjadril, že ide o ojedinelý incident. Keby vraj nebol zdržanlivý, bolo by takýchto incidentov už oveľa viac. „Dôvodom, prečo v minulosti došlo k takému malému počtu podobných incidentov, pokiaľ ide o Sýriu, je pokoj a rozvaha Turecka,“ povedal vo svojom prejave. „Nikto by nemal pochybovať o tom, že sme urobili všetko preto, aby sme sa tomuto nešťastiu vyhli. Každý by však mal rešpektovať právo Turecka na ochranu vlastných hraníc.“

    autor: spa

    - Reklama -