Rusko bude slobodné. Putin je zlodej, zaznelo. V Rusku to v niekoľkých mestách vrelo. Demonštrantov rezali obuškami

    0
    Ruská polícia počas zákroku na demonštrácii proti dôchodkovej reforme v Petrohrade (Autor: TASR)

    Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý krajine fakticky vládne nepretržite už 18 rokov, sa dlho tešil veľkej popularite. Ale keď vláda oznámila, že chystá dôchodkovú reformu, obraz Putina ako milovaného prezidenta dostal vážne trhliny. Mnohým Rusom a Ruskám sa nepáči, že by mali odchádzať do dôchodku neskôr. Ženy dnes idú do penzie v 55 rokoch. V roku 2036 by to podľa vlády malo byť v 60. Ruskí muži dnes odchádzajú do dôchodku v 60, v roku 2036 by mali ísť do penzie v 65 rokoch.

    Podľa informácií agentúry Reuters sa proti dôchodkovej reforme protestovalo vo viac ako 80 mestách po celej Ruskej federácii. Polícia tvrdo zakročila a nastolila poriadok. Zatkla stovky ľudí, presnejšie povedané, 839 protestujúcich. Videá kolujúce po internete ukazujú, že policajti nezaobchádzali v rukavičkách ani s mladistvými. Strážcovia zákona mlátili demonštrantov obuškami a tých najspurnejších ťahali násilím z davu.

    Protest zorganizoval jeden z najznámejších vodcov protiputinovskej opozície, Alexej Navaľnyj, ktorý sa z vôle úradov tiež ocitol niekoľkokrát za mrežami. Navaľnyj tvrdí, že sa Putin správa ako cár, ktorý Rusku vládne už príliš dlho. Prezident na oplátku vyhlasuje, že Navaľnyj sa teší podpore Washingtonu, ktorý sa prestredníctvom neho snaží zasahovať do záležitostí Ruska.

    V Petrohrade zadržali 354 osôb. Úrady tam demonštráciu pôvodne povolili, ale svoje rozhodnutie si potom rozmysleli a demonštráciu zakázali. Protestovalo sa aj v Moskve. V hlavnom meste federácie demonštranti skandovali Rusko bude slobodné alebo Putin je zlodej.

    „Prišiel som protestovať proti dôchodkovej reforme. Musím žiť v tejto krajine a chcem veriť, že budem mať dobrý život a pokojnú starobu,“ prezradil novinárom 22-ročný Nikolaj Borodin. Ľudia majú pocit, že im úrady kazia budúcnosť, a oni si ju nechcú nechať kaziť. Patrí sa dodať, že ruskí muži sa dožívajú v priemere 66 rokov a ženy 77 rokov.

     

     

    Zdroj: Twitter / Maxim Eristavi

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -