Rusko bezprostrednú hrozbu pre pobaltské štáty nepredstavuje, tvrdí jeden z generálov NATO

    0
    Predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel (Autor: Hans Štembera)
    Generál Petr Pavel v pondelok pred novinármi uviedol, že napriek strachu a obavám pobaltských štátov nemá NATO dôvody, aby navyšovalo počty jednotiek Aliancie v regióne nad plánovaný rámec. Dôvodom na toto rozhodnutie je údajne fakt, že „Rusko nepredstavuje bezprostrednú hrozbu“. 
     
    Severoatlantická aliancia už prisľúbila, že navýši počet jednotiek NATO v pobaltských krajinách aj v Poľsku. Litva, Lotyšsko a Estónsko však nie sú s posilňovaním aliančných vojsk v regióne stále spokojné a volajú po ešte masívnejšej prítomnosti jednotiek NATO na hraniciach s Ruskom. 
     
    Z toho, čo tento týždeň povedal generál Pavel, však vyplýva, že žiadne ďalšie posilňovanie sa nielenže nechystá, ale nie je ani potrebné, lebo naň nie je dôvod. „O vyslaní významnejšieho množstva jednotiek neuvažujeme,“ uviedol predseda Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie. 
     
    Už 8. júla sa vo Varšave začne veľký samit NATO a práve na tomto geopoliticky mimoriadne dôležitom stretnutí odklepnú zodpovední nasadenie štyroch práporov Aliancie. Tie by mali v pobaltskej oblasti zabezpečiť, aby Rusku ani nenapadlo zopakovať v tomto regióne scenár z krymského polostrova, ktorý Moskva napriek medzinárodným protestom pred dvomi rokmi anektovala. 
     
    O nadchádzajúcom samite NATO sme písali TU.
     
    Do Litvy, Lotyšska, Estónska a Poľska by malo prísť po tisíc vojakov Aliancie, ale cieľom vraj nie je žiadne ohraničovanie Ruska. „Cieľom NATO nie je vytvoriť vojenskú bariéru proti ruskej agresii, lebo takáto agresia nie je agendou (NATO) a ani tajné služby nič také nenaznačujú,“ uviedol generál Pavel. 
     
    Tvrdenia z tohto týždňa sú však tak trochu v rozpore s tým, čo vysokopostavený veliteľ Severoatlantickej aliancie povedal minulý týždeň v rozhovore pre Českú televíziu, o ktorom sme písali TU
     
    „Rusko disponuje obrovským arzenálom vrátane jadrového arzenálu. Rusko dalo jasne najavo, že je ochotné použiť svoj arzenál na presadenie zahraničnopolitických cieľov a vytvára si svoje pravidlá. Hrozba Islamského štátu je aktuálnejšia, ale v tejto chvíli nemá potenciál zničiť náš spôsob života. Rusko ho má,“ povedal generál Pavel minulý týždeň. 
     
    - Reklama -