Rusko a Taliban sa vysmievali z tvrdení USA, že Moskva dodáva militantom zbrane

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Kabulov na tlačovej konferencii v Moskve povedal, že tvrdenia Washingtonu predstaviteľov Ruska a Talibanu počas spoločných rozhovorov ho veľmi pobavili, pričom Taliban uviedol, že všetky zbrane, ktoré jeho bojovníci potrebujú, nakupuje protizákonne od afganskej vlády a polície, len na ne potrebuje peniaze. Ruskí vyjednávači na to podľa Kabulova žartom odvetili: “Prepáčte, ale my nijaké peniaze nemáme.”

    Kabulov okrem toho povedal, že cieľom kontaktov Ruska s Talibanom je zaistiť bezpečnosť ruských občanov žijúcich v Afganistane a presvedčiť Taliban, aby vstúpil do mierových rokovaní.

    Osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan tiež zdôraznil, že dosiahnuť mier v Afganistane bez účasti Talibanu je nemožné, a zároveň vyslovil nádej, že talibovia sa zúčastnia nového kola mierových rozhovorov pod vedením Ruska.

    Hlavný veliteľ NATO v Afganistane, americký generál John Nicholson, pre britskú stanicu BBC tento týždeň povedal, že Rusko podniká kroky na oslabenie aktivít USA v Afganistane, pričom sa objavili náznaky, že Moskva poskytuje afganským povstalcom finančnú podporu i zbrane.

    Ruské veľvyslanectvo v Kábule vo vyhlásení takéto vyjadrenia odmietlo ako “plané reči” a zopakovalo predošlé popretia zo strany ruských predstaviteľov.

    - Reklama -