Rusko a Saudská Arábia si lezú do kapusty. Je to ropná vojna

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Igor Sečin, generálny riaditeľ Rosneftu, najväčšej ruskej ropnej firmy, sa nedávno sťažoval na vstup Saudskej Arabie na poľský trh. „Aktívne zavádzajú dampingové ceny,“ povedal. Nie je jediným nespokojným Rusom. „Nie je toto prvý krok smerom k novému rozdeleniu západných trhov?“ spýtal sa Nikolaj Rubčenkov, generálny riaditeľ Tatneftu. „Nemala by vládna energetická stratégia obsahovať aj nejaké opatrenia, ktoré by chránili ruské záujmy na západných trhoch?“

    Európski obchodníci a rafinéri potvrdzujú, že Saudská Arábia ponúka svoju ropu s výraznými zľavami, čo ju robí príťažlivejšou ako ruskú. A napriek tomu, že východoeurópske rafinéria sú momentálne technicky závislé od ruskej ropnej zmesi, ruskí ropní magnáti sú znepokojení. Niet divu.

    Vplyv v Poľsku

    V 70. rokoch minulého storočia posielala Saudská Arábia polovicu svojej ropy do Európy, ale potom vybudoval Sovietsky zväz exportné ropovody zo svojich výdatných západosibírskych ropných polí, z dôvodu čoho sa Saudi museli preorientovali na ázijské trhy, kde rástol dopyt a kde mohli mať lepšie ceny. Ich podiel na európskom ropnom trhu stále klesal: v roku 2009 dosiahol dno pri 5,9 percenta. Podiel Ruska vyvrcholil na 34,8 percenta v roku 2011.

    Saudská Arábia však posledné roky dlhodobo zvyšuje svoju prítomnosť v Európe, pričom v roku 2013 dosiahla 8,6. Poľsko sa svoju závislosť na Rusku snaží znížiť vo všetkých smeroch. Nový dodávateľ je preto pre Poľsko vítaným darom. Navyše minulý týždeň krajina oznámila dohodu s Litvou, Lotšskom a Estónskom o vybudovaní plynovodu do pobaltských štátov.

    Za všetkým je Sýria

    Ide vraj do veľkej miery o Sýriu. Rusko dúfa, že keď jeho spojenec Irán vstúpi na svetový trh s ropou a zemným plynom, Rusko nejako získa podiel na týchto ziskoch. Napríklad vďaka novým ropovodom cez Sýriu. Zároveň chce Saudskej Arábii zabrániť v založení vývozných trás do Sýrie. Keď je teraz v hre aj ruská energetická prevaha v Európe, Putinovo odhodlanie vyriešiť sýrsky konflikt môže len silnieť.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -