Rusko a Irán sa musia rozhodnúť medzi Asadom a legitímnou vládou. Obama dal ultimátum

    0
    Americký prezident Barack Obama, vpravo, a kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: SITA)

    Podľa šéfa Bieleho domu je nepredstaviteľné, aby sa občianska vojna v Sýrii skončila bez toho, aby sa Asad vzdal moci. Sýrsky prezident ,,nemôže znovu získať legitimitu”, citovala Obamu agentúra AP.

    Cieľom nedávneho diplomatického úsilia je podľa Obamu vytvorenie priestoru pre ,,kľúčovú” a politickú zmenu. Predpokladané prímerie zrejme nebudú dodržiavať všetky strany, vytvorí však ,,oázy pokoja”, povedal americký prezident.
    USA podľa AP dúfajú, že Rusko si osvojí myšlienku budúcej Sýrie bez Asada.

    Obama taktiež naznačil súvislosť medzi nevôľou prijímať sýrskych utečencov do USA a odporom zavrieť americkú vojenskú základňu Guantánamo na Kube.
    Po teroristických útokoch v Paríži totiž časť republikánov vyzvala na zastavenie prijímania sýrskych utečencov alebo na uprednostňovanie sýrskych kresťanov.
    Podľa Obamu by však uprednostňovanie kresťanov nahnevalo moslimov rovnako ako Guantánamo, ktorého existenciu využili extrémisti na nábor nových členov.

    Obamove slová zazneli počas schôdzky s novým kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Išlo o ich prvé formálne stretnutie od nástupu Trudeaua do úradu začiatkom novembra.

    Podľa agentúry Reuters Trudeau Obamovi povedal, že dodrží sľub o stiahnutí šiestich kanadských lietadiel, ktoré v Sýrii a Iraku podnikajú nálety na pozície organizácie Islamský štát (IS). Trudeau však ubezpečil, že Kanada zostáva oddaným členom ťaženia proti IS.

    - Reklama -