Rusko: V sýrskom Idlibe platí od štvrtka prímerie

    0
    Na archívnej snímke z júla 2019 Sýrčan nesie na rukách zranené dievčatko po leteckých útokoch sýrskych vládnych síl v meste Ariha, v sýrskej privincii Idlib. (Autor: TASR)

    “V súlade s dohodou dosiahnutou s tureckou stranou, začalo v deeskalačnej zóne, v Idlibe, platiť od 9. januára 14.00 h moskovského času (12.00 h SEČ) prímerie,” uviedol veliteľ ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii Jurij Borenkov.

    Turecko požiadalo Rusko o vyhlásenie prímeria v provincii Idlib, ktorá je poslednou veľkou baštou pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Ankara pritom vyslala v decembri do Moskvy delegáciu so zámerom prediskutovať túto otázku, pripomína agentúra Reuters.

    K štvrtkovému oznámeniu prímeria došlo deň po tom, ako sa ruský prezident Vladimir Putin stretol v Istanbule s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a o situácii v Sýrii aj Líbyi diskutovali.

    Provincia Idlib je posledným významným územím pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov podporovaných Ankarou, bojujúcich v občianskej vojne proti vládnym silám a ich spojencom.

    Sily podliehajúce vláde v Damasku útočili od polovice decembra s podporou Ruska na džihádistov v južnom Idlibe, a to napriek dohode o prímerí z augusta 2019 i výzvam na deeskaláciu, prichádzajúcim z Turecka, Francúzska či Organizácie Spojených národov.

    V rámci týchto bojov sýrska armáda dobyla desiatky miest a dedín, pričom na oboch stranách zahynuli stovky ľudí.

    Boje zároveň podnietili k úteku do Turecka tisíce ľudí, pričom len v decembri utieklo z oblasti, najmä južnej časti Idlibu, podľa údajov OSN dovedna približne 284.000 ľudí.

     

    - Reklama -