Rusko: Pri výbuchoch v továrni na výrobu výbušnín bolo zranených 89 ľudí

    0
    Záber zo sociálnej siete zachytáva dym po výbuchoch (Autor: facebook.com/DylanMalyasov)

    K požiaru a následnému výbuchu došlo v sobotu v prevádzke na výrobu výbušnín v meste Dzeržinsk, ktoré leží v Nižnonovgorodskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska.

    Echo dodalo, že v areáli továrne bolo po sérii výbuchov poškodených päť budov. Tlakovou vlnou po explózii boli vybité sklené výplne na oknách viac ako 200 budov v okolí vrátane škôl.

    Úrady v nedeľu oznámili, že za pomoci dobrovoľníkov budú škody v školách do pondelka odstránené, takže vyučovanie sa bude konať v obvyklom režime.   

    Silu výbuchov v sobotu pocítili aj obyvatelia obcí vzdialených od Dzeržinska niekoľko desiatok kilometrov, uviedlo Echo Moskvy. 

    Ruské médiá informovali, že možnou príčinou série explózií a požiaru mohlo byť nedodržanie technologických postupov a pravidiel bezpečnosti pri výrobe.

    Prevádzka, kde došlo k výbuchom, je súčasťou štátneho výskumného ústavu Kristall založeného v 50. rokoch 20. storočia.

    Špecializuje sa na tvorbu výbušnín a ich komponentov, ako aj bezpečné technológie na ich výrobu, testovanie, prepravu a likvidáciu. V roku 2011 začal pracovať pod kontrolou štátnej korporácie Rostechnologija.

    K výbuchu v tomto komplexe došlo aj 4. apríla. Príčinou tejto explózie bolo porušenie bezpečnostných pravidiel pri práci. Na základe výsledkov inšpekcie bol odvolaný generálny riaditeľ továrne.

    Z funkcie bol uvoľnený k 31. máju. 

    - Reklama -