Rusko? Donald Trump si vzal na mušku Hillary Clintonovú a jej muža

    0
    Americký prezident Donald Trump reční v Palm Beach. (Autor: TASR)

    Čo si myslí prezident Trump po sto dňoch v prezidentskom úrade o svojom novom zamestnaní?

    „Mám tú prácu veľmi rád. Naozaj si ju užívam. Je to veľká výzva a mám dojem, že som zatiaľ odviedol veľmi dobrú prácu. Je to, samozrejme, náročná práca, ale myslím si, že som už robil ťažšie veci. Domnievam sa však, že na túto otázku budem schopný lepšie odpovedať o osem rokov, aspoň teda dúfam, že o 8 rokov,“ uviedol Trump.

    Prezident Trump sa okrem toho nezabudol vyjadriť k Rusku a prepojeniu medzi ním a jeho prezidentskou kampaňou.

    „Celá tá záležitosť s Ruskom je fiktívny príbeh. Pred pár dňami navyše vyplávala na povrch skutočnosť týkajúca sa generála Flynna a jeho cesty do Ruska v roku 2015, pred ktorou prešiel najvyššou bezpečnostnou previerkou. Keď potom prišiel generál Flynn k nám, mal už najvyššiu previerku, akú mohol mať, pritom od administratívy Baracka Obamu,“ uviedol Trump.

    „Naši odporcovia sú teraz totálne zničení. Viete prečo? Je to totiž ich koniec. Táto informácia celú kauzu uzatvára,“ dodal prezident Trump.

    Určité prepojenie medzi americkými vládnymi kruhmi a Ruskom však Trump nepopiera.

    „Viem, že taký Podesta (poradca Clintonovcov, pozn. redakcie) má spoločne so svojím bratom firmu v Rusku. Manžel Hillary Clintonovej zase v Rusku prednáša. Hillary uzavrela s Ruskom dohodu týkajúcu sa ťažby uránu. O tom však nikto nehovorí,“ dodal Trump.

    Fakty či scestné vyhlásenia?

    Ako to už v Spojených štátoch od zvolenia nového prezidenta býva zvykom, na Trumpov rozhovor sa zameralo hneď niekoľko serverov, ktoré overovali pravdivosť jeho vyhlásení. Jedným z nich bol aj Politifact.

    „Donald Trump sa v rámci sobotňajšieho rozhovoru dopustil minimalizácie pravdy. Vladimir Putin možno nemá v rukách všetky nitky v Bielom dome, ale existujú legitímne dôkazy o tom, že Rusko intervenovalo v americkom volebnom procese. Tých dôkazov bolo dosť na to, aby FBI začal vyšetrovať niektorých Trumpových spolupracovníkov a ich napojenie na Rusko,“ uvádza Politifact.

    Čo sa týka Trumpovho pokusu odvrátiť pozornosť na Hillary Clintonovú a jej prepojenie s Ruskom, ani tu sa to vraj americkému prezidentovi veľmi nepodarilo.

    „Trumpov odkaz na Podestu sa zjavne týkal lobistickej firmy založenej v roku 1988 s názvom Podesta Group. Podľa verejných záznamov z roku 2016 dostala spoločnosť Podesta Group 170 000 dolárov za reprezentáciu ruskej banky Sberbank,“ píše server.

    „Trumpova poznámka o prednáškach Billa Clintona sa týkala jeho prejavu pre ruskú investičnú banku Renaissance Capital, ktorá niekdajšiemu americkému prezidentovi zaplatila v roku 2010 500 000 dolárov za vystúpenie na svojej akcii,“ pokračuje server.

    „Niektorí kritici hovoria o tom, že ruská banka sa pokúsila týmto krokom získať užšie napojenie na americké ministerstvo zahraničia. Pravda však je, že Bill Clinton na podobných akciách vystupuje pravidelne a obvykle za ne dostáva 500 000 dolárov a viac,“ uvádza Politifact.

    „Takisto je pravda, že vo svojej role ministerky zahraničia bola Clintonová jednou z deviatich hláv federálnych agentúr, ktoré podpísali dohodu o ruskej kúpe rozhodujúceho podielu v medzinárodnej ťažobnej spoločnosti Uraniun One, ktorá vykonáva svoje aktivity aj v niekoľkých amerických štátoch,“ konštatuje server.

    „Ale aj napriek kontrole spoločnosti Uranium One nemá Rusko možnosť vyvážať materiál zo Spojených štátov. Rusko sa pravdepodobne viac zaujímalo o získanie majetku spoločnosti v Kazachstane. Dohoda bola navyše uzavretá v súlade so všetkými federálnymi zákonmi a Hillary Clintonová v nej nehrala žiadnu špeciálnu rolu.“

    - Reklama -