Rusko: Chyba pilota zavinila haváriu lietadla FlyDubai

    0
    Príslušníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie si prezerajú v nedeľu 20. marca 2016 úlomky lietadla Boeing 737-800 (Autor: TASR)

    “Tragická letecká nehoda… nastala v noci počas druhého preletu v dôsledku nesprávnej konfigurácie lietadla a pilotovania posádky (a) následnej strate situačného povedomia (veliaceho pilota),” píše sa v správe. K ďalším faktorom patrili nepriaznivé počasie a mimoriadne silný nárazový vietor.

    “To malo za následok stratu kontroly nad lietadlom a jeho dopad na zem,” konštatuje správa s tým, že stroj v čase havárie pilotoval kapitán. Posádka bola pomerne skúsená.

    Boeing 737-800 nízkonákladovej leteckej spoločnosti FlyDubai sa zrútil nadránom 19. marca 2016 vo vzdialenosti približne 250 metrov od prahu pristávacej dráhy na letisku v Rostove nad Donom.

    Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube boeingu letiaceho z Dubaja do Rostova nad Donom, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka.

    Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky. Pilot pochádzal z Cypru, druhý pilot bol Španiel. Obaja piloti mali nalietaných takmer 6000 hodín.

    Mesto Rostov nad Donom leží neďaleko ukrajinských hraníc, približne 950 kilometrov južne od ruskej metropoly Moskva.

    - Reklama -