Ruskí lekári si privyrobia, ak zistia rakovinu v ranom štádiu

    0
    Ilustračné foto (Autor: TASR)

    Zákonom sa upravuje prideľovanie finančných prostriedkov, ktoré budú z účtov regionálnych pobočiek zdravotných poisťovní vyplatené lekárom a zdravotníkom, ak počas lekárskych či preventívnych prehliadok zistia u svojich pacientov rakovinu v ranom štádiu.

    Výšku tejto prémie stanoví vláda. Suma navrhovaná predkladateľom zákona — po 500 rubľov (sedem eur) za pacienta lekárovi a po 500 rubľov zdravotníkovi — sa poslancom videla prinízka a málo stimulujúca.

    Celkovo sa má na tieto účely vyčleniť ročne 1,2 miliardy rubľov (takmer 17 miliónov eur), vysvetlil Leonid Oguľ, podpredseda výboru Štátnej dumy pre zdravotníctvo.

    Onkologické ochorenia sú v Rusku na druhom mieste medzi príčinami smrti. V prvom polroku tohto roku im v Rusku podľahlo 149.384 ľudí, čo je o 1,5 percenta viac ako v rovnakom období minulého roka.

    Napriek tomu, že liečba rakoviny je účinnejšia a prognóza na vyliečenie je lepšia, ak sa choroba zistí v ranom štádiu, v Rusku nie je prevencia na dobrej úrovni. Pre portál Parlamentskaja gazeta to povedala Galina Alexejevová, námestníčka generálneho riaditeľa Rádiologického inštitútu. Spresnila, že ročne sa v Rusku zistí viac ako 500.000 nových prípadov onkologických ochorení, pričom v prvom štádiu je asi tretina z nich.

     

    - Reklama -