Ruskí dovolenkári v Thajsku v ohrození? Do krajiny mali preniknúť teroristi a chystajú útoky

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Dokument zverejnili aj thajské médiá a objavil sa i na sociálnych sieťach. Varovanie podľa nich dostali všetky policajné stanice v Thajsku.
    Velenie thajskej polície však poprelo, že by od nejakej zahraničnej tajnej služby dostalo varovanie pred islamistami. Napriek tomu sa touto záležitosťou zaoberá, aby zistilo, či do Thajska predsa len neprenikli podozrivé osoby. Ubezpečilo však, že situácia v krajine je v norme.

    Skupina predpokladaných islamistov pricestovala do Thajska údajne v čase od 15. do 31. októbra. Štyria z nich odcestovali do turistického centra Pattajá a jedna dvojica sa vypravila na ostrov Pchuket. Dvaja mali zostať v Bangkoku. Dvaja ďalší odišli na neznáme miesto.

    Thajské médiá špekulujú, že ich misia súvisí s účasťou Ruska na náletoch proti Islamskému štátu v Sýrii, ktoré sa začali 30. septembra na žiadosť vlády prezidenta Baššára Asada. Podľa thajského imigračného úradu v októbri prišlo do Thajska 231 Sýrčanov, z nich 21 sa v tejto krajine naďalej zdržiava, ale úrady nemajú informácie o tom, že by boli napojení na IS. Agentúra Reuters uviedla, že podľa odhadov Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) sa v tomto regióne nachádza 700-1000 islamistických ozbrojencov zo zahraničia.

    Regionálny zástupca UNDOC Jeremy Douglas dnes pre Reuters uviedol, že existuje priama spojitosť medzi juhovýchodnou Áziou a Sýriou. Skutočnosť, že islamisti môžu Bangkok bez problémov využívať na tranzit počas ciest na Blízky východ a späť, označil za poľutovaniahodnú. Vyhlásil, že Thajsko by malo spolupracovať so susednými štátmi, aby zabránilo hrozbe, ktorá vyplýva z tejto situácie.

    Varovanie pred možnými útokmi islamistov v Thajsku sa objavilo tri mesiace po tom, ako pri bombovom atentáte v Bangkoku prišlo o život 20 ľudí. Úrady vtedy vyhlásili, že šlo o pomstu za zákrok proti gangom prevádzačov ľudí, a odmietli ich spájať s militantmi. Podľa Anthonyho Davisa, v Bangkoku žijúceho analytika bezpečnostného magazínu IHS-Jane's, je Thajsko ako vyhľadávaná cieľová krajina pre turistov a sídlo mnohých priemyselných firiem a medzinárodných organizácií a agentúr potenciálnym terčom teroristov. Davis tvrdí, že riziká útoku znásobuje aj korupcia a pôsobenie nadnárodných zločineckých gangov.
    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa dnes podľa agentúry TASS k správam o ohrození ruských záujmov v Thajsku odmietol vyjadriť a novinárov odkázal na tajnú službu FSB.

    - Reklama -