Ruskí diváci nemôžu sledovať sitcom so Zelenským v hlavnej úlohe

    0
    Populárny ukrajinský herec, komik a prezidentský kandidát Volodymyr Zelenskyj (Autor: TASR)

    Ako vo štvrtok uviedla agentúra Interfax, internetová databáza YouTube zablokovala prístup k seriálu pre ruských používateľov na základe žiadosti majiteľa autorských práv.

    Doteraz bol celý sitcom k dispozícii na oficiálnom youtubovskom kanále štúdia Kvartal 95, ktoré ho nakrútilo. Jednotlivé časti sledovalo obvykle niekoľko miliónov divákov.

    Od 22. mája však služba YouTube v odkazoch na všetky diely uvádza, že video nie je k dispozícii v danej krajine. Spoločnosť Kvartal 95 zatiaľ nereagovala na žiadosť Interfaxu o vysvetlenie celej situácie.

    Spravodajský portál ruského denníka Vedomosti medzičasom informoval, že prístup k seriálu je zablokovaný len dočasne a čoskoro bude opäť k dispozícii aj divákom v Rusku.

    Na jeseň 2015 sa seriál Sluha národa stal najúspešnejším televíznym projektom Ukrajiny. Komediálny seriál mal 24 častí a odvysielané boli tri série. Vysielacie práva kúpil i internetový filmový kanál Netflix.

    Seriál je príbehom učiteľa dejepisu Vasyla Holoboroďka, ktorý sa zásluhou náhodných udalostí stal prezidentom, pričom v úrade sa pustil do boja s korupciou a oligarchami. Týmto témam boli venované prvé dve série. 

    TV kanál 1+1, ktorý má pod kontrolou oligarcha Ihor Kolomojskyj, začal tretiu sériu tohto sitcomu vysielať 27. marca tohto roku.

    Podľa názoru mnohých divákov sa sitcom v tejto fáze zmenil na predvolebnú kampaň Zelenského, ktorý na konci roku 2018 oznámil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách – tie napokon aj vyhral.

    V tretej sérii totiž vysokoškolský učiteľ v roku 2049 študentom hovorí o tom, ako prezident Holoboroďko skončil vo vyšetrovacej väzbe, dokázal sa z nej dostať na slobodu a potom ešte aj zjednotiť Ukrajinu, ktorá bola rozdelená do mnohých kniežatstiev, dodala vo svojej správe ruská redakcia BBC.

    - Reklama -