Ruského opozičného politika prepustili z väzenia

    0
    Na archívnej snímke zo 14. júla 2019 ruský opozičný politik Iľja Jašin reční počas protestu v Moskve. (Autor: TASR)

    Jašin novinárom zhromaždeným pred väznicou v moskovskom okrese Krasnoseľskij podľa denníka Novaja gazeta povedal, že sa má dobre a v nedeľu sa zúčastní na voľbách. Vyjadril nádej, že voliči v nich budú hlasovať “múdro”.

    Jašina prvýkrát zadržali 29. júla a odsúdili na desaťdňový trest za účasť na nepovolenom zhromaždení na podporu nezávislých kandidátov, ktoré sa konalo dva dni predtým.

    Nasledujúci deň ho zatkli znova a odsúdili za organizovanie zhromaždenia zo 14. júla. Tento scenár sa zopakoval aj 8., 20. a 29. augusta.

    Jašinov právnik Vadim Prochorov na súde uviedol, že trestné stíhanie poslanca má povahu politickej pomsty.

    Z formálneho hľadiska nie je viacnásobné zatknutie v rozpore so zákonom, ale problém je v tom, že súdy môžu prijať viacero nespravodlivých verdiktov po sebe, zdôraznil Prochorov citovaný portálom vedomosti.ru.

    Jašin bol jedným z viacerých nezávislých či opozičných kandidátov, ktorých úrady odmietli zaregistrovať do nedeľňajších komunálnych volieb v Moskve údajne preto, že nenazbierali dostatočný počet podpisov občanov na podporu svojej kandidatúry.

    Úrady mnohých vylúčených kandidátov obviňovali z príliš veľkého počtu neplatných podpisov. Opozícia v reakcii na ich vylúčenie zorganizovala od 14. júla v Moskve niekoľko masových protestov a žiadala slobodné voľby. I

    šlo o najväčšie demonštrácie od protestov proti návratu prezidenta Vladimira Putina do Kremľa v roku 2011 po skončení jeho funkčného obdobia vo funkcii premiéra.

    - Reklama -