Ruské vojská by mohli byť v Európe do dvoch dní, varuje generál, ktorý viedol operácie NATO a Švédi sa pripravujú na najhoršie

    0
    Ruský mobilný obranný raketový systém Bastion (Autor: ReproFoto: YouTube)
    Generál Sir Richard Barrons, bývalý šéf ozbrojených síl Spojeného kráľovstva, ktorý viedol aj operácie NATO, tvrdí, že Európa je vystavená na milosť Rusku. Pred prípadným nečakaným útokom by sa totiž nebola schopná účinne brániť. Trvalo by vraj iba niekoľko hodín, kým by Rusi dokázali dostať do bojových pozícií lietadlá, tanky, vojakov aj loďstvo. 
     
    Do dvoch dní by mohli byť podľa generála Barronsa ruské jednotky na európskej pôde. Vyslúžilý generál v rozhovore pre denník the Times varoval, že ak krajiny ako Francúzsko, Nemecko či Taliansko zlyhajú a nebudú schopné čeliť prípadnej ruskej agresii, môže to viesť k strate prevahy na zemi, vo vzduchu aj na mori. 
     
    Strach krajín, ktoré susedia s Ruskom, je evidentný. Pobaltské štáty volajú napriek navýšeniu vojsk po prítomnosti ďalších jednotiek NATO. Poľsko, ktoré susedí s ruskou enklávou Kaliningrad, má tiež dôvod byť v strehu. V Kaliningradskej oblasti majú totiž Rusi rozmiestnené rakety schopné zasiahnuť nielen celé poľské územie, ale aj väčšinu veľkých miest západnej Európy. 
     
    Pre štáty západnej a južnej Európy nie je ochrana proti Rusku podľa generála Barronsa prioritná, lebo sa zaoberajú migračnou krízou a hrozbou teroristických útokov. 

    Moskva nezaháľa

    Bývalý šéf velenia ozbrojených síl Spojeného kráľovstva varuje, že EÚ aj NATO ignorujú ruské aktivity, zatiaľ čo Moskva pokračuje v masívnom zbrojení a modernizácii armády. „Ak vymenujete zoznam vojenských kapacít, ktoré má NATO, je to oveľa viac, ako má Rusko, ale vzhľadom na to, že všetko existuje len v takom polospiacom stave, je tu príležitosť, ktorú môže Rusko so svojou menšou vojenskou kapacitou využiť, aby bodlo NATO spôsobom, ktorý by Alianciu veľmi tlačil k reakcii, lebo nemá žiadne plány, ako to urobiť,“ konštatuje Sir Richard Barrons. 
     
    Problém je podľa bývalého generála v tom, že sa európske štáty nedokážu zhodnúť na vhodnej reakcii, ktorá by nastala v prípade ruskej vojenskej provokácie. „Pri nedostatku zhody, hlavne medzi severnou, strednou a južnou časťou Európy, klesá reakcia na najnižší možný bod a nič moc sa teda nestane,“ tvrdí Barrons. 
     
    Ako príklad používa niekdajší veliteľ britských ozbrojených síl anexiu Krymu a kroky Ruska na východe Ukrajiny, za ktoré si Moskva vyslúžila rad zahraničných sankcií. Ani to nestačilo a NATO nesformovalo podľa Barronsa žiadnu reálnu odpoveď. 

    Švédska odpoveď

    Ako odpoveď na ruské aktivity v oblasti zbrojenia a modernizácie armády sa napríklad Švédi rozhodli konať sami. Švédska vláda vydala poradný dokument, v ktorom vyzýva samosprávy, aby sa pripravili na civilnú obranu infraštruktúry a všetky procedúry „pre prípad vojny“. To všetko pre obavy z prípadnej ruskej agresie. 
     
    Švédska agentúra civilnej obrany (MSB), ktorá spadá pod ministerstvo obrany, rozposlala listy šéfom bezpečnostných zložiek po celom Švédsku. V nich sa podľa denníka the Independent píše, že „musia byť lepšie pripravené a vybavené, aby sa mohli vyrovnať s prípadným konfliktom alebo inou krízou“.
     
    Tento krok by mohol Švédsko vrátiť do čias studenej vojny, keď platila takzvaná „stratégia totálnej obrany“. Presne takúto taktiku obnovila švédska vláda vlani, keď krok odôvodnila „zhoršením medzinárodnej situácie“ a „zvyšujúcou sa neistotou“ v blízkosti švédskych hraníc. 
     
    - Reklama -