Ruská vojenská intervencia v Litve. Štrnásť mŕtvych a… spomienky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Zásah sovietskych vojsk pri vilniuskej televíznej veži, na ktorom sa podieľalo aj delostrelectvo a tanky, mal zastaviť smerovanie Litvy k osamostatneniu od ZSSR. Stal sa však zároveň spúšťačom neskoršieho rozpadu Sovietskeho zväzu.

    Pred parlamentom a tiež pred budovou televíznej veže vo Vilniuse sa dnes zhromaždili stovky ľudí, ktorí prišli vzdať poctu obetiam zásahu. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite načrtla paralely medzi udalosťami v jej krajine z roku 1991 a udalosťami v rusko-ukrajinskom konflikte. “Cítime zväzok jednoty s ľuďmi z Ukrajiny, ktorých zástupcovia sú dnes medzi nami,” uviedla.

    Dnešná ceremónia v Litve je prvou zo série spomienkových osláv, ktoré v tomto roku plánujú pobaltské krajiny, aby si pripomenuli koniec sovietskej okupácie, dodala AP.

    Litva vyhlásila ako prvá z troch pobaltských republík nezávislosť od Sovietskeho zväzu. Stalo sa tak 11. marca 1990. Po začiatku vojenskej operácie sovietskej armády 11. januára 1991 sa v okolí televíznej veže a mediálneho centra vo Vilniuse zhromaždili tisícky občanov, pričom stovky z nich utrpeli pri útoku rôzne zranenia.

    Pobúrenie nad nezmyselnou smrťou 14 neozbrojených civilistov prispelo k intenzívnejšej podpore úsilia o nezávislosť troch pobaltských republík zo strany Západu. Litva, Estónsko a Lotyšsko sa 6. septembra 1991 dočkali oficiálneho uznania nezávislosti zo strany Moskvy.

    - Reklama -