Ruská vojenská agresia bráni rozvoju Ukrajiny. Ukrajinský prezident sa posťažoval na suseda pred OSN

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Ukrajinský líder zdôraznil, že konflikt, naopak, jeho krajinu posunul späť spoločensky a ekonomicky a poškodil životné prostredie. „Udržateľný rozvoj nemožno dosiahnuť tam, kde počuť výbuchy a kde zabíjajú mierumilovných ľudí,“ citovala Porošenka agentúra DPA.

    Podľa agentúry AP Porošenko tiež vyčíslil, že boje proti proruským separatistom na východe Ukrajiny stoja asi päť miliónov dolárov denne, ktoré by krajina mohla investovať do rozvoja. Konflikt „viedol k novej forme chudoby, náhlej a neočakávanej chudoby“ pre tisíce ľudí, dodal.

    Porošenko vystúpil na pôde svetovej organizácie deň pred tým, ako by mal na Valné zhromaždenie OSN po prvý raz za desať rokov zavítať ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremľa chce počas návštevy hovoriť o boji proti extrémistom na Blízkom východe, Kyjev a jeho spojenci vrátane USA zasa o vývoji na východe Ukrajiny, píše AP.

    Hneď po ukrajinskom prezidentovi hovoril pred delegátmi v New Yorku ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý sa o ukrajinskom konflikte nezmienil. Členské štáty OSN vyzval, aby podporili rozvojové krajiny a dosiahli spravodlivejší globálny finančný systém.
    Lavrov vyhlásil, že Rusko poskytuje pomoc bez kladenia si podmienok. „Vo svojom úsilí sa nesnažíme poučovať svojich partnerov, ako by mali viesť svoje životy, ani sa nesnažíme vnucovať politické modely alebo hodnoty,“ citovala ho DPA.

    - Reklama -