Ruská polícia opäť robila prehliadky u Navaľného

    0
    Alexej Navaľnyj pri zatýkaní ruskou políciou (Autor: TASR)

    Policajná prehliadka sa uskutočnila v sídle nadácie Fond boja s korupciou (FBK), v štúdiu, kde sa nahráva program Navaľnyj Live — vysielaný na internetovom kanále YouTube —, ako aj v moskovskom štábe tohto opozičného politika.

    Právnička nadácie Ľubov Soboľová, ktorú volebná komisia v Moskve pre údajne formálne pochybenia odmietla zaregistrovať ako kandidátku nadchádzajúcich komunálnych volieb, na svojom twitterovom konte napísala, že polícia zaistila všetky počítače, monitory a kamery, mixážny pult i ďalšie vybavenie. Postup polície prirovnala k lúpeži.

    V čase policajnej akcie sa v Navaľného štábe práve konalo školenie pre pozorovateľov nadchádzajúcich komunálnych volieb.

    Samotný politik sa chystal na nakrúcanie ďalšej relácie pre svoj youtubový kanál. Novaja gazeta napísala, že polícia vyvalila dvere do štúdia a prelepila objektívy bezpečnostných kamier.

    Podľa Navaľného súvisela policajná prehliadka s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami v Moskve, ale najmä s pokusom zmariť jeho projekt nazvaný “Rozumné hlasovanie”, ktorého cieľom je odstaviť kandidátov súčasného ruského vedenia.

    Navaľnyj tento projekt spustil koncom novembra 2018 v rámci svojho nového konceptu vzdelávania voličov.

    Podstatou Rozumného hlasovania je to, že samotní voliči sa môžu spojiť, dohodnúť sa a pri voľbách koordinovane odovzdať svoje hlasy pre nich najprijateľnejšiemu kandidátovi, hoci s ním aj ideologicky nesúhlasia alebo im nie je sympatický, ale dosiahnu tak porážku jeho súpera z vládnej strany.

    Viacerí zamestnanci FBK uviedli, že zasahujúci policajti im oznámili, že prehliadka priestorov spojených s činnosťou Navaľného súvisí s trestným stíhaním vo veci masových nepokojov, ku ktorých v Moskve došlo 27. júla práve na protest proti vyradeniu nezávislých kandidátov z boja o posty poslancov Moskovskej mestskej dumy.

    Server Novaja gazeta dodal, že zamestnanci FBK vyhodnocujú materiálne škody, ktoré spôsobila akcia polície.

    - Reklama -