Ruská ekonomika: Vraj to bude ešte horšie

    0

    „Boris Jeľcin ešte v čase svojho prezidentovania na otázku, ako by jedným slovom opísal stav ruskej ekonomiky, odpovedal: ,Dobrý.‘ Na doplňujúcu otázku, ako by to vyjadril dvoma slovami, s núteným úsmevom povedal, že: ,dobrý nie‘. Jeľcinov vtip obsahoval zrno horkej pravdy – ruská ekonomika na tom bola v tom čase zle. A teraz na tom nie je oveľa lepšie,“ píše Strnad. Putin však podľa jeho slov na správu o medziročnom prepade HDP Ruska o 3,7 percenta podobne nezareagoval, pretože nechcel ohroziť svoju popularitu.

    Dokonca aj vicepremiér Ruska Yury Trutnev minulý mesiac označil podľa Strnada chmúrnu ekonomickú situáciu najväčšieho energetického exportéra za príležitosť.

    „Dnešný stav je taký, že Rusko, ktorého štátne príjmy takmer z polovice pochádzajú z energetického sektora, na tom dobre nie je. Na vine je predovšetkým cena ropy Brent, ktorá sa aj po oživení pohybuje na hranici 35 dolárov za barel. Ešte pred dvoma rokmi sa pritom obchodovalo za 110 dolárov. Ruská ekonomika vtedy rástla a sankcie, ktoré Západ na Moskvu uvalil po anexii ukrajinského Krymu, ešte neexistovali,“ opisuje Strnad. Podľa neho k avizovanému otvoreniu ekonomiky svetovým trhom nikdy nedošlo a krajina nízke ceny ropy dlhodobo nezvládne.

    Ďalším krokom Kremľa k tomu, aby získal potrebné ruble, je podľa redaktora privatizácia kľúčových štátnych podnikov. Medzi nimi sa nachádzajú letecká spoločnosť Aeroflot, Ruské dráhy, štátna banka VTB alebo ropné spoločnosti Rosneft a Bashneft, vymenúva Strnad.

    „Problém je v tom, že o ne nikto nestojí. Hovorca Kremľa Dmitry Peskov s veľkou pompou oznámil, že ruská ekonomika je ,otvorená zahraničným investíciám a partnerom‘. Jeho šéf Putin po pár dňoch ambiciózny plán zmiernil slovami o tom, že ruské podniky sú otvorené iba investorom so sídlom v Rusku. Chtiac-nechtiac sa tak Jeľcinovmu protirečeniu priblížil aj on – aj keď asi nie zámerne. Napĺňajú sa tak slová niekdajšieho prezidentského kandidáta Spojených štátov Johna McCaina z tohtoročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Tam povedal, že Kremeľ o partnerstvo nestojí. O jeho partnerstvo však predovšetkým veľmi nestoja ani jeho najbližší spojenci,“ uzavrel svoj komentár.

    - Reklama -