Ruská FSB zachránila Moskvu pred masakrom. Militanti z IS chceli zajtra udrieť na civilistov. Naplánovali samovražedný bombový útok aj zabíjanie sekerou

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    V piatok 1. septembra sa v Rusku začína nový školský rok. V tomto kalendárnom roku pripadli na tento deň aj oslavy moslimského sviatku obetovania íd al-adhá. 

    Podľa správy FSB mal jeden z islamistov v úmysle v piatok uskutočniť samovražedný bombový útok. V jeho byte sa našlo účinné výbušné zariadenie. 

    Druhý radikál sa chystal útočiť na civilistov sekerou a zároveň zverejnil na internete video, v ktorom prisahal vernosť IS. Tento podozrivý dostával priame inštrukcie od členov IS.

    Začiatkom augusta zadržali v Rusku trojicu islamistov zo strednej Ázie a jedného Rusa pre podozrenie, že táto skupina s väzbami na IS plánovala útoky na dopravnú infraštruktúru a nákupné centrá v Moskovskej oblasti.

    Ruský prezident Vladimir Putin v apríli uviedol, že približne 9000 militantov, približne polovica z nich z Ruska a zvyšok zo stredoázijských krajín bývalého Sovietskeho zväzu, sa pripojilo k IS v Sýrii.

    - Reklama -