Rusi zvyšujú migračnú vlnu do Európy schválne. Je to ich zámer, hovorí najslávnejší utečenec. Ten, ktorého potkla maďarská reportérka

    0
    Kameramanka Petra László kope do utekajúceho sýrskeho dievčatka na Maďarsko-Srbskej hranici (Autor: Reprofoto, youtube)

    Sýrčan Usáma Abdul Mohsen vošiel do povedomia európskej verejnosti ako utečenec, ktorého pri prechode srbsko-maďarskej hranice potkla televízna reportérka. Dnes pracuje ako futbalový tréner v Španielsku, odkiaľ prišiel spolu so svojím synom do Česka na Medzinárodný festival dokumentárnych filmov.

    V rozhovore pre Lidové noviny (LN) Mohsen vysvetlil, že k úteku zo Sýrie ho donútili mŕtvoly na uliciach. „Niesol som v náručí šesťmesačné dievčatko, jej telo bolo roztrhnuté na dva kusy. Niesol som ju do hrobu… Jej matka bola zranená… To ma prinútilo opustiť Sýriu a odísť preč – kde inde než do Turecka,“ rozprával o desivých zážitkoch.

    V Turecku strávil s rodinou dva a pol roka a potom sa rozhodol pokračovať ďalej do Európy. Mohsen podotkol, že jeho odchod do Európy nebol náhodný. S futbalovými kolegami chcel v Európe založiť futbalový tím a venovať sa podpore športu. Väčšina jeho kolegov skončila v Nemecku a Belgicku, preto pôvodne mieril tam. Nakoniec však skončil v Španielsku.

    Ruské letectvo vo vzduchu, na zemi peklo

    Jeho domovina je dnes takmer neobývateľná. „Len asi dvadsať percent územia by sa dalo označiť za polobezpečných. Zvyšok Sýrie je jedným slovom peklo. Nemôžete ani vyjsť z domu, aby ste si išli kúpiť jedlo. To platí aj pre moje mesto Deir ez-Zur a Aleppo, kde padajú každý deň desiatky barelových bômb,“ opisoval Mohsen.

    V hlavnom meste Sýrie, Damasku, je vraj neustále prerušovaná dodávka elektrického prúdu, potraviny sú veľmi drahé, voda tečie len v určitých hodinách a po celom meste sú na kontrolných bodoch rozmiestnení vojaci. „Ruské letectvo navyše ostreľuje pozemné ciele úplne bez rozmyslu. Jediným cieľom je hádam zvýšiť vlnu utečencov do Európy. Prial by som si, aby ukázali aspoň pár mŕtvol z radov Islamského štátu, ktoré ruské jednotky zabili. Keď sa pozriete na zábery, je ich veľmi málo a sú tam naopak samí civilisti,“ uviedol Sýrčan s tým, že to isté platí pre operácie vedené Iránom.

    Európania sa nás nemusia báť

    V rozhovore pre LN Mohsen ďalej vyvracal obavy mnohých Európanov vyvolané mladými mužmi, ktorí tvoria v migračnej vlne vysoké percento. Sýrčan argumentuje tým, že v krajinách, ako je napríklad Nemecko či Holandsko, existuje dopyt po pracovnej sile. „Môj starší syn, ktorý sa do Nemecka dostal o deväť mesiacov skôr ako ja, hovoril, že Nemci potrebujú remeselníkov,“ povedal.

    Európania by sa podľa Mohsena nemali báť ani odlišnej kultúry Sýrčanov. Väčšina utečencov si je vraj vedomá toho, že keď príde do Európy, musí sa integrovať a rešpektovať miestne zákony. „Je to založené na podobnom princípe ako v Sýrii, kde vedľa seba žili vo vzájomnej tolerancii vyznávači hneď niekoľkých náboženstiev. Aj v Európe musia rešpektovať daný režim, zvyklosti a pravidlá, ale zároveň si udržať svoju identitu,“ konštatuje Sýrčan.

    autor: luš

    - Reklama -