Rusi zúčtovali s Madeleine Albrightovou. Rázne a jednoducho

    0
    Madeleine Albrightová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA (Autor: SITA)

    Prodemokratická nezisková organizácia National Democratic Institute pribudla k tým, ktoré sú na ruskom zozname nežiaducich neziskoviek. Ten uzrel svetlo sveta prvýkrát vlani v máji. Podľa ruského generálneho prokurátora je inštitút „hrozbou pre základy ruského ústavného poriadku a národnej bezpečnosti“.

    Cieľom tohto zoznamu je zamedziť v Rusku vplyvu zahraničných skupín, ktoré by podľa Kremľa mohli sponzorovať protivládne povstanie. Okrem iného je tiež zakázané, aby ruskí občania pracovali v organizáciách, ktoré na uvedenom zozname figurujú. Pobočkám týchto organizácií bolo znemožnené ďalej vykonávať ich činnosť.

    NDI je už piatou organizáciou, ktorá sa na zoznam dostala. Všetky sú nejakým spôsobom napojené na USA. Je medzi nimi napríklad aj organizácia, ktorú založil miliardár George Soros, Open Society Foundation.

    Organizácia reagovala na ruské rozhodnutie vyjadrením o tamojšej legislatíve. Tá podľa nej „porušuje základné práva Rusov na slobodu združovania a vyjadrovania, ktoré zahŕňajú schopnosť vidieť, dostávať a šíriť informácie, a to aj za hranice“.

    Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby sa vyjadril, že USA odmietajú domnienku, že by NDI či iné medzinárodné organizácie predstavovali „hrozbu pre Rusko“.

    National Democratic Institute je prodemokratická nezisková organizácia, ktorá v Rusku pôsobí od konca 80. rokov. V roku 2012 údajne uzavrela svoje pobočky, v Rusku však ďalej pôsobila prostredníctvom partnerských organizácií. Jednou z členov jej rady je aj bývala ministerka zahraničia USA Madeleine Albrightová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -