Rusi zbroja ostošesť. Novinkou bude špeciálna atómová ponorka

    0
    Ponorka (Autor: zdroj: Youtube)

    Jedným z kultových typov ruských atómových ponoriek je „mašinka“ sovietskeho typu pod názvom Projekt 705. Tento typ ponorky bol poháňaný jadrovým reaktorom a slúžil na deštrukciu nepriateľských ponoriek. Tie boli „v móde“ od sedemdesiatych do deväťdesiatych rokov, no ruské námorné sily sa zhodli, že by bolo fajn prejsť do ďalšieho levelu a začať inovovať. Podľa ruskej armády bola nevýhodou tohto projektu koncentrácia na príliš veľa technologických riešení naraz.

    Jeden z ruských expertov tvrdí, že táto trieda je už dávno za zenitom, dôvodom je aj náročné technické ovládanie. Projekt 705 bol naozaj revolučný. Novátorský reaktor bol chladený na báze tekutých kovov a celý stroj bol vysoko automatizovaný a korpus pozostával z titánových zliatin. V súčasnosti je podľa ruského experta vhodnejšie sa vydať racionálnejšou cestou a začať ponorky robotizovať.

    Rusi sa do robotizácie svojej armády pustili už pred nejakým časom a informovali, že pracujú na armádnej jednotke, ktorá by mala byť schopná vykonávať samostatné vojenské akcie. Dohady hovoria, že by sa mohla podobať na moderný tank Armata T-14. S robotizáciou začali aj Američania, ktorí chcú dohnať v zbrojení Čínu a, samozrejme, aj Rusko, a ohlásili, že pracujú na tom, ako zapojiť do vojenského priemyslu aj umelú inteligenciu. O problematike informoval portál Lenta.ru.

    - Reklama -