Rusi začali letecky čistiť Sýriu od Islamského štátu. A hneď v prvý deň boli mimoriadne úspešní

    0
    Letecký útok armády Ruska v Sýrii (Autor: SITA)

    Podľa neho zničili ruské lietadlá v hornatej oblasti Sýrie veliteľské stanovište a bližšie nešpecifikovaný počet operačných stredísk IS. Pri útokoch údajne nebola zasiahnutá civilná infraštruktúra ani priľahlé oblasti.


    Hovorca Bieleho domu Josh Earnest na pravidelnej tlačovej konferencii v reakcii vyhlásil, že americké ministerstvo obrany ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje a usiluje sa zistiť, na aké ciele ruské letectvo útočí.


    “Ministerstvo obrany, samozrejme, prebiehajúci ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje,” uviedol Earnest.
    Podľa neho je zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, či je cieľom ruských leteckých útokov podpora režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, alebo boj proti Islamskému štátu.

    Rusi do Iraku nepôjdu

    Útoky ruského vojenského letectva na ciele Islamského štátu (IS) v Sýrii sa nerozšíria na Irak a Rusko nebude využívať iracký vzdušný priestor na podnikanie náletov na území Sýrie, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.


    Peskov podľa agentúry Reuters tiež povedal, že iracká vláda Moskvu o letecké útoky na pozície islamských militantov na území Iraku nepožiadala.
    Iracký premiér Hajdar Abádí v súvislosti s ruskými náletmi v Sýrii uviedol, že spolupráca Iraku s Ruskom, Sýriou a Iránom sa obmedzuje na výmenu spravodajských informácií a nemá vojenský charakter.


    “Irak sa na vojenskej spolupráci s uvedenými krajinami nedohodol a vyhlásenia tvrdiace opak sa nezakladajú na pravde,” napísal Abádí podľa agentúry AP na svojom oficiálnom facebookovom profile.


     

    - Reklama -