Rusi sa znova vydali cestou, za ktorú zrejme zožnú nemalú kritiku. Ide o homosexuálov

    0
    Homosexuálny pár v uliciach Moskvy (Autor: ReproFoto: youtube)

    Podľa Safronova bolo zadržaných päť ľudí, ktorí chceli na generálnu prokuratúru doručiť podpisové hárky s petíciou na prešetrenie podozrení o prenasledovaní homosexuálov v Čečensku.

    Aktivista komunity LGBT v Rusku Igor Jasin podľa agentúry AP dodal, že petíciu na protest proti zlému zaobchádzaniu s homosexuálmi v Čečensku podpísalo vyše dvoch miliónov ľudí.

    Stanica Echo Moskvy spresnila, že bezpečnostné orgány považovali konanie skupiny piatich ľudí za úradmi nepovolenú akciu.

    Pohoršení Briti?

    Táto vplyvná ruská rozhlasová stanica v súvislosti s kauzou citovala správu britského denníka The Independent, podľa ktorého znepokojenie zo správ o prenasledovaní gayov v kaukazskej republike vyjadrila aj britská ambasáda v Moskve. 

    Na neprípustnosť diskriminácie na základe pohlavnej orientácie upozornila začiatkom mája aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Túto tému nastolila aj na rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas návštevy v Soči.

    Putin minulý týždeň vyhlásil, že prediskutuje s najvyššími činiteľmi správy o údajnej kampani proti homosexuálom v Čečensku. Prezident zároveň naznačil, že zrejme ide iba o “fámy”, uviedla spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

    O prenasledovaní homosexuálov v Čečensku informoval v apríli nezávislý ruský denník Novaja gazeta s tým, že v kaukazskej republike sú tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun.

    Trojica mŕtvych

    Podľa materiálu, ktorý denník zverejnil, bolo v Čečensku pre podozrenie z homosexuality zadržaných okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja vo väzbe zomreli.

    Agentúra AP dnes napísala, že nezávisle od správ z ruských zdrojov robila interview s dvoma Čečencami, ktorí tiež hovorili o mučení a potvrdili pravdivosť doterajších správ o prípade.

    Čečenský líder Ramzan Kadyrov, podporovaný Moskvou, však odmieta, žeby v tomto prevažne moslimskom regióne boli homosexuáli akokoľvek perzekvovaní.

    Kadyrovov hovorca Alvi Karimov svojho času označil zverejnené informácie za “pokus očierniť Čečenskú republiku” a vyhlásil, že “nie je možné prenasledovať tých, ktorých v republike niet.”

    - Reklama -