Rusi sa naštvali. Zahraničné médiá budú agentmi

    0
    Ruská vlajka (Autor: Facebook, Russian Flag)

    Podľa TASS zákon nadobudne účinnosť po tom, ako ho podpíše prezident Vladimir Putin. Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, tento zákon prijala 15. novembra. 

    Ustanovenia zákona umožňujú uznať zástupcu masovokomunikačných prostriedkov za agentov, ak dostáva finančné prostriedky zo zahraničia. Po nadobudnutí statusu zahraničného agenta budú médiá predmetom obmedzení a povinností, aké v súčasnosti platia pre neziskové organizácie. Podobne ako ony budú médiá niesť aj zodpovednosť za porušenie zákona.

    Agentúra RIA Novosti uviedla, že Rada pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta vyzvala Radu federácie, aby zákon v predkladanom znení neschválila a vrátila ho na dopracovanie do Štátnej dumy. Rada pre ľudské práva vo svojej argumentácii poukázala na “hrubé porušenie procedúry pri prijímaní dokumentu” a poukázala aj na nepresnosť formulácií, ktorí by mohli spôsobiť, že zákon by sa využíval vo vzťahu ku všetkým médiám.

    Vypracovanie a schválenie tohto zákona bolo reakciou Ruska na problémy ruských médií v USA, ktorého ministerstvo spravodlivosti začiatkom novembra nariadilo spravodajskej televízii RT, aby sa v USA zaregistrovala ako zahraničný agent. 

    Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko v tejto súvislosti všetky obvinenia odmieta.

    Ruské ministerstvo spravodlivosti medzičasom upozornilo množstvo médií, že sa budú musieť zaregistrovať ako zahraniční agenti. Upozornenie dostali rozhlasové stanice Hlas Ameriky či Rádio Sloboda. Ako možní kandidáti sa uvádzajú aj televízia CNN a rozhlasová stanica Deutsche Welle.

    - Reklama -