Rusi reagujú na turecké ospravedlnenie opatrne. Nemožno sa domnievať, že sa všetko napraví za jednu noc, znie z Moskvy

    0
    Moskva (Autor: SITA)

    Putinov hovorca Dmitrij Peskov označil Erdoganovo ospravedlnenie za “veľmi dôležitý” krok. Vzťahy oboch krajín sa však podľa neho nemôžu okamžite vrátiť na pôvodnú úroveň, informovala agentúra AP.  

    “Spoločne budeme musieť podniknúť viac než jeden krok, aby sme si navzájom vyšli v ústrety. Nemožno sa domnievať, že sa všetko napraví za jednu noc. Budeme musieť zamerať naše úsilie týmto smerom,” povedal Peskov. Vladimir Putin bude podľa neho v stredu telefonicky hovoriť s prezidentom Erdoganom. Pôjde o prvý dvojstranný rozhovor oboch lídrov od novembrového zostrelenia ruského lietadla.  

    Väčší optimizmus dnes podľa AP vyjadril turecký premiér Binali Yildirim. “Ľady sa začali topiť a začal sa proces normalizácie,” povedal šéf tureckej vlády. Yildirim súčasne odmietol ruskú požiadavku na vyplatenie odškodného rodine pilota. Vyjadril však ochotu splniť ďalšiu požiadavku Moskvu, ktorou je trestné stíhanie osôb zodpovedných za zostrelenie lietadla.

    Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa Ankary ruský stroj narušil vzdušný priestor Turecka.

    Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou. Rusko reagovalo uvalením série obchodných sankcií, pozastavením poľnohospodárskeho dovozu z Turecka, ako aj turistických zájazdov do Turecka, čo vážne poškodilo tamojšiu ekonomiku. Obe krajiny už pred zostrelením bombardéra mali vážne nezhody ohľadne Sýrie, kde Moskva a Ankara podporujú rôzne strany konfliktu. 

    - Reklama -