Rusi náš odpočúvajú z vesmíru, tvrdia vo Francúzsku

    0
    Zem (Autor: Archív)

    Parlyová počas prejavu vo francúzskom meste Toulouse na juhu krajiny povedala, že ruská družica Luč-Olymp sa v roku 2017 priblížila k francúzsko-talianskej družici Athena-Fidus. Tá je na orbite od roku 2014 a používa sa na bezpečnú komunikáciu armád oboch krajín a plánovanie operácií, píše tlačová agentúra AP.

    Podľa šéfky rezortu obrany sa ruská družica “dostala tak blízko, že by skutočne každý veril, že sa pokúša zachytiť komunikáciu” medzi Francúzskom a Talianskom.

    “Snažiť sa počúvať svojho suseda je nielen nepriateľské, nazýva sa to akt špionáže,” povedala Parlyová. Zároveň toto ruské úsilie označila za “malé hviezdne vojny, ktoré sa nestali dávno v ďalekej galaxii, ale pred rokom, 36.000 kilometrov nad našimi hlavami”.

    “Sme v nebezpečenstve. Naša komunikácia, naše vojenské cvičenia, naše každodenné životy sú v nebezpečenstve, ak nezareagujeme,” uviedla Parlyová, pričom podľa agentúry Reuters zdôraznila, že Paríž dokončí strategický plán vesmírnej obrany do konca tohto roka.

    Bez zverejnenia bližších podrobností dodala, že Francúzsko “prijalo potrebné opatrenia” a ruskú družicu pozorne sleduje.

    - Reklama -