Rusi majú problém s Ondrejcsákom. Kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa nemôže cítiť bezpečne, napísalo veľvyslanectvo

    0
    Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Autor: TASR)

    Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku pred niekoľkými dňami Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR doručilo diplomatickú nótu. V nej sa pýta, či sú kritické názory voči Rusku, ktoré prezentuje štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) vo svojom článku, oficiálnou pozíciou SR. Pred stredajším rokovaním vlády o tom informoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). “My pripravujeme odpovednú nótu, v ktorej povieme, že nie sú,” dodal.

    Lajčák však zároveň odsúdil aj vyjadrenie veľvyslanectva, ktoré na sociálnej sieti o Ondrejcsákovi napísalo, že “kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne”. Touto vetou podľa Lajčáka veľvyslanectvo prekročilo normy slušného správania. “Absolútne mu neprísluší hodnotiť, kto zastáva ústavnú funkciu v našej krajine a to bude aj súčasťou odpovede,” zdôraznil.

    Podobne reagoval aj Ondrejcsák. “Veľvyslanectvo Ruskej federácie bezprecedentne zasahuje do vnútorných záležitostí SR, aj kádrovaním oficiálnych predstaviteľov SR. Neviem si predstaviť, že by slovenský diplomat používal podobný jazyk a spôsoby voči oficiálnym predstaviteľom Ruska,” napísal štátny tajomník na sociálnej sieti s tým, že ani podobné vyjadrenia ho neodradia od “realistického pomenovávania situácie na základe faktov”.

    Ondrejcsáka sa na rokovaní zastali aj dvaja ministri za stranu Most-Híd, ktorá ho na post štátneho tajomníka nominovala. “Čo sa týka obrannej politiky, pán Ondrejcsák patrí k špičke na Slovensku, takže trváme na jeho pôsobení na tomto poste. To, že sa to niekomu nepáči, je jeho vec,” vyhlásil minister spravodlivosti Gábor Gál. “Nemyslím si, že by bol akýmkoľvek spôsobom nebezpečný pre túto krajinu, skôr si myslím, že je osožný,” dodal minister životného prostredia László Sólymos.

    - Reklama -