Rusi dali zelenú humanitárnej pomoci v Aleppe. Podporili pokoj zbraní na 48 hodín

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    “Máme súhlas Ruskej federácie so 48-hodinovým zastavením bojov, čakáme ešte na ďalších aktérov zapojených do bojov,” povedal dnes novinárom koordinátor humanitárnej pomoci OSN pre Sýriu Jan Egeland. 

    Podľa OSN sú už kamióny s pomocou pripravené a môžu sa vydať na cestu, hneď ako príde správa o prerušení bojov v Aleppe. Potraviny a ďalšie dodávky by mali byť súbežne doručené do východných štvrtí mesta ovládaných povstalcami i do západnej časti, ktorú kontroluje vláda. 

    V prípade, že sa prímerie nepodarí presadiť, vypukne v Aleppe “humanitárna katastrofa”, aká nemá vo vyše päťročnej vojne v Sýrii obdobu, varuje OSN. Snahy o zastavenie paľby však komplikujú protichodné záujmy viacerých svetových a regionálnych mocností, ktoré sa angažujú v sýrskom konflikte. 

    Myšlienku 48-hodinového prímeria v Aleppe podporili aj Spojené štáty, ktoré by však radšej uvítali dohodu o zastavení bojov na celom území Sýrie. Aj o tejto otázke dnes v Ženeve rokujú šéfovia diplomacie USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. Opatrný súhlas s prímerím vyjadrila aj hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku opozíciu.

    Povstalcami ovládané štvrte na východe Aleppa sú obkľúčené od 17. júla. Podľa odhadov OSN v obliehanej oblasti uviazlo 250.000-300.000 obyvateľov, ktorí sú odrezaní od dodávok potravín, vody, liekov i elektriny. Mimoriadne ťažká je aj situácia 1,5 milióna obyvateľov vládou kontrolovanej západnej časti mesta, kam sa OSN podarilo dopraviť aspoň nejakú pomoc.

    - Reklama -