Rusi bombardujú IS aj z ponorky, ktorá môže niesť jadrové hlavice. Putin dúfa, že ich nikdy nebude musieť použiť

    0
    Ruská ponorka odpaľuje rakety proti militantom z IS (Autor: SITA)

    Ruská ponorka je po vojenských lodiach v Kaspickom mori ďalšou námornou podporou, ktorá sa zapája do boja proti Daešu (IS) v Sýrii. „Používame rakety typu Kaliber-PL, ktoré odpaľujeme z ponorky Rostov na Done zakotvenej v Stredozemnom mori,“ uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu v televíznom rozhovore, z ktorého cituje aj denník Daily Mail.

    Podľa vyjadrení šéfa rezortu obrany zasiahli ruské letecké a námorné jednotky za tri dni viac ako 300 cieľov. Takéto kombinované útoky z mora aj zo vzduchu údajne pomohli sýrskym jednotkám vyzdvihnúť takzvanú čiernu skrinku z ruského lietadla, ktoré v novembri zostrelila turecká armáda. Všetky námorné útoky zo Stredozemného mora, ktoré sa začali tento týždeň, boli namierené na dve najväčšie bašty militantov z IS pri meste Rakká. Práve to je akýmsi pomyselným hlavným mestom takzvaného Islamského štátu, ktorý ozbrojenci vybudovali na obsadených územiach Iraku a Sýrie.

    VIDEO Ruská ponorka ostreľuje 1 500 kilometrov vzdialené pozície militantov v Sýrii

    Jadrová hrozba

    Ruská ponorka zaparkovaná vo vodách Stredozemného mora by mohla byť podľa prezidenta Vladimira Putina vybavená aj jadrovými hlavicami. Šéf Kremľa uviedol, že ich nebude „nikdy musieť použiť v boji proti terorizmu“. Minister obrany Segej Šojgu krátko po týchto vyjadreniach varoval USA a Izrael, ktoré podnikajú vlastné letecké útoky v Sýrii, že ruská armáda bude pokračovať v útokoch z ponoriek.

    Ruská ponorka

    Ponorka ruskej armády, ktorá nesie názov Rostov na Done, patrí podľa expertov k najtichším na svete. Pod vodou sa dokáže bez doplnenia zásob a paliva pohybovať 40 dní a ponorí sa tri a pol kilometra pod hladinu. Napriek nasadeniu najmodernejšej vojenskej techniky a snahám medzinárodnej koalície sa počet militantov v Iraku a Sýrii od vlaňajška takmer zdvojnásobil. Ozbrojencov je teraz údajne približne 27 000.

    - Reklama -