Rusi a Turci sa po dlhom čase na niečom zhodli

    0
    Kurdi na hraniciach Islamského štátu (Autor: Markéta Kutilová)

    Sýrski Kurdi zo Strany demokratickej jednoty (PYD) spolu so spojencami vyhlásili autonómiu troch svojich enkláv na severe Sýrie. Ruská federácia tento krok dôrazne kritizuje ako neprijateľný, pretože je jednostranný. K podobným akciám môže podľa Rusov dôjsť len na základe spoločných dohôd. Preto Rusko požaduje, aby Kurdi sedeli za rokovacím stolom s ďalšími zúčastnenými stranami pri riešení situácie v Sýrii.

    Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov skonštatoval, že Sýria musí zostať jednotným štátom. „Ak si to situácia vyžiada, Rusko môže v priebehu niekoľkých hodín navýšiť počet vojakov v regióne tak, aby tamojšie sily boli dostatočné,“ povedal Peskov.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU

    Turecko považuje PYD za teroristickú organizáciu a odmieta pristúpiť na akékoľvek snahy Kurdov o autonómiu. Považuje totiž PYD za obyčajnú pobočku Strany kurdských pracujúcich, ktorá je na zozname teroristických organizácií už niekoľko rokov. Ku kritike Kurdov sa pridal aj sýrsky minister zahraničia, ktorý akciu Kurdov označil za protiústavnú, takže vlastne absolútne ničotnú.

    - Reklama -