Rusi a Američania chcú v Sýrii prímerie. Na ťahu sú opozičné skupiny. Tie žiadajú záruky

    0
    Operácie na Blízkom východe. (Autor: repro foto Sputnik News)

    Zastavenie nepriateľských akcií v Sýrii so začiatkom o polnoci z piatka na sobotu miestneho času (piatok 26. februára 23.00 h SEČ) sa nebude vzťahovať na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) a na ďalšie teroristické organizácie ako Front an-Nusra, napojený na al-Káidu. 

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval všetky strany, aby podmienky tejto dohody plne akceptovali a konali v súlade s nimi. “Pokiaľ sa toto prímerie podarí realizovať a udržať, nielenže to prispeje k obmedzeniu násilia, ale pomôže pri doručovaní nevyhnutne potrebných dodávok humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí,” uviedol Kerry v stanovisku. Prímerie tiež napomôže politickému prechodu a vzniku vlády, ktorá bude reagovať na túžby sýrskeho obyvateľstva, dodal Kerry. 

    Sýrska opozičná skupina Vyšší rokovací výbor (HNC) už v pondelok večer oznámila, že sa dohodla na “reakcii” na medzinárodné kroky ohľadne prímeria. Výbor uviedol, že s prímerím bude súhlasiť pod niekoľkými podmienkami: musí mať medzinárodné záruky, že ruské a iránske sily budú rešpektovať prímerie, a žiada aj realizovanie humanitárnych opatrení vrátane ukončenia obliehania oblastí, ostreľovania a vzdušných útokov. Opozícia dodala, že ešte vedie konzultácie o podmienkach ukončenia nepriateľských akcií, ktoré navrhli Rusko a Spojené štáty.

    - Reklama -