Rumuni a Poliaci majú vážny problém. Putin sa na nich zameria viac, než sa im bude páčiť

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin počas rozhovoru v americkej televíznej stanici CBS (Autor: CBS)

    Putin svoje doposiaľ najostrejšie slová na adresu amerického protiraketového štítu vyslovil počas svojej dvojdňovej návštevy v Grécku, citovala ho agentúra Reuters. 
    “Ak ešte včera ľudia žijúci v týchto oblastiach Rumunska jednoducho nevedeli, čo to znamená byť v hľadáčiku, tak dnes budeme nútení vykonať určité opatrenia na zaistenie našej bezpečnosti,” povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. “Rovnako to platí aj v prípade Poľska,” dodal. 

    O aké konkrétne opatrenia by išlo už Putin nespresnil. Uviedol však, že Rusko nie je v tejto veci iniciátorom, ale len reaguje na kroky, ktoré už podnikol Washington. 
    Veľmi jasne sa Putin na tlačovej konferencii vyjadril ohľadne Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. “Pokiaľ ide o Krym, považujeme túto otázku za navždy uzatvorenú. Rusko nebude viesť o tejto téme s nikým žiadne diskusie,” uviedol šéf Kremľa. 

    Dotkol sa tiež otázky napätých vzťahov s Ankarou, ktoré sa vyhrotili po tom, ako vlani 24. novembra turecká stíhačka F-16 zostrelila pri hraniciach so Sýriou ruský bombardér Su-24. Putin uviedol, že je pripravený o obnove týchto vzťahov uvažovať, iniciatíva by však musela vzísť zo strany Ankary a tomu podľa jeho slov zatiaľ nič nenasvedčuje. 

    - Reklama -