Rúhání odkázal, že s USA budú rokovať až po zrušení sankcií

    0
    Hasan Rúhání (Autor: TASR)

    “Tým krokom je ustúpiť od sankcií. Musíte ustúpiť od všetkých ilegálnych, nespravodlivých a nemorálnych sankcií voči Iránu,” povedal Rúhání v príhovore prenášanom naživo štátnou televíziou.

    “Kľúč k pozitívnej zmene je v rukách Washingtonu,” pokračoval iránsky prezident s tým, že Irán už vylúčil, že by niekedy urobil to, z čoho majú Spojené štáty najväčšie obavy, teda že by vyrobil jadrovú bombu. “Ak je toto naozaj to jediné, čo vám robí starosti, tak týchto starostí sme vás už zbavili,” doplnil s odkazom na výnos najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího z roku 2003, ktorý zakazuje výrobu jadrových zbraní.

    “Takže urobte prvý krok. Bez tohto kroku sa zámok neodomkne,” odkázal Rúhání v príhovore na podujatí v Teheráne pri príležitosti začiatku realizácie projektu bytovej výstavby.

    Rúhání ešte začiatkom augusta deklaroval pripravenosť Teheránu na rokovania s Washingtonom, ktorých predpokladom je však zrušenie protiiránskych sankcií. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok na záver summitu skupiny G7 povedal, že sa podarilo vytvoriť podmienky na stretnutie Trumpa s Rúháním, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v najbližších týždňoch.

    Irán tento rok pozastavil plnenie záväzkov z medzinárodnej dohody o obmedzení jeho jadrového programu po tom, ako od nej ešte vlani odstúpili Spojené štáty. Tie zároveň obnovili sankcie voči Teheránu, ktoré tento rok ešte sprísnili, čo viedlo k stupňovaniu napätia medzi týmito krajinami.

    Čínsky minister zahraničných vecí Wang I napriek tomu v pondelok na stretnutí s iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom v Pekingu vyhlásil, že Irán spomínanú dohodu “svedomito plní”, za čo si zaslúži uznanie, informovala agentúra DPA.

     

    - Reklama -