Rúca sa vám svet? Prečítajte si Václava Havla, radí profesor zo slávnej americkej univerzity

    0
    Václav Havel (Autor: TASR)

    Snyder svoj dvadsaťbodový program, ktorý sa opiera o skúsenosť z celého 20. storočia, poňal primárne ako lekciu pre dnešnú Ameriku – po Brexite a s Trumpom na čele.

    V prvom rade odporúča sa vopred nehrbiť. „Autoritárske režimy si často môžu uzurpovať moc zadarmo bez toho, aby niekto kládol odpor. Ľudia si už dopredu domýšľajú, čo by od nich represívny režim mohol chcieť, a začnú sa tak správať ešte skôr, ako ich niekto začne nútiť. Stáva sa to aj vám? Nebuďte zbabelí. Preventívna poslušnosť urýchľuje nástup neslobody,“ vyzýva Snyder.

    Po druhé odporúča brániť inštitúcie, ako sú súdy alebo médiá. „Nehovorte o ,našich inštitúciách‘, kým sa za nich sami nepostavíte. Samy sa neochránia, naopak, začnú sa rúcať ako domino, ak ich občania nebránia od začiatku,“ upozorňuje Snyder.

    Ďalej odporúča neopakovať klišé. „Vyvarujte sa fráz, ktoré počujete okolo seba. Hovorte vlastnými slovami, aj keď napríklad len tlmočíte to, čo majú všetci na jazyku. Neberte si do postele mobily a namiesto toho čítajte. Napríklad niečo z týchto šiestich knižiek: Moc bezmocných od Václava Havla, 1984 od Georga Orwella, Zotročeného ducha od Czesława Miłosza, Rebela od Alberta Camusa, Pôvod totalitarizmu od Hannah Arendtovej alebo Nič nie je pravda od Petera Pomerantseva,“ uvádza Snyder.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -