Rúca sa EÚ? Prichádza ďalšie ľudové hlasovanie, už je to vraj vážne

    0
    Talianská zástava (Autor: SITA)

    Vlaňajšie rozhodnutie britských voličov hlasovať za vystúpenie krajiny z Európskej únie predstavovalo pre Brusel tvrdý úder. Keby však opustilo EÚ aj Taliansko ako jej zakladajúci člen, pravdepodobne by to znamenalo koniec Európskej únie v jej dnešnej podobe. Ale aj v Taliansku sa už začalo z pohľadu Bruselu všetko rúcať minulý rok. Proeurópsky premiér Matteo Renzi neuspel so svojím referendom o ústavných zmenách, ktoré podporoval aj Brusel, a ako predtým sľúbil, rezignoval.

    Renziho v úrade talianskeho premiéra vystriedal na obmedzený čas jeho kolega z Demokratickej strany Paolo Gentiloni a čakalo sa, kedy budú vyhlásené predčasné voľby. Sám Gentiloni teraz hovorí o tom, že dátum oznámi na straníckom kongrese v apríli alebo máji. Predpokladá sa, že voľby by sa mohli konať už v júni. Podľa najnovších prieskumov by sa však pre „stredoľavicovú“ Demokratickú stranu nemuseli vôbec skončiť dobre.

    Napríklad výskumná agentúra Demopolis zverejnila výsledky prieskumu, ktoré jednoznačne favorizujú Hnutie piatich hviezd práve na úkor Demokratickej strany. Protestné hnutie komika a aktivistu Beppeho Grilla by dnes získalo 30 % a predstihlo by vládnucich „demokratov“ o štyri percentá. O tretie miesto sa preťahujú Forza Italia bývalého premiéra Sylvia Berlusconiho a Lega Nord (Liga Severu) a až za nimi nasledujú s veľkým odstupom ostatné strany.

    Zatiaľ čo v Holandsku by Wildersovi ani prípadné víťazstvo v parlamentných voľbách nezaistilo pre vzájomnú animozitu so všetkými ostatnými stranami možnosť zostaviť vládu, v Taliansku je situácia odlišná. Zo štyroch najväčších strán sa hneď tri profilujú ako euroskeptické. Okrem favorizovaného Hnutia piatich hviezd sú to už spomínané Liga Severu a Forza Italia. V prípade volebného víťazstva má tak Hnutie piatich hviezd veľkú šancu vytvoriť funkčnú koalíciu.

    A to aj napriek tomu, že Forza Italia aj Lega Nord sa prezentujú ako pravicové strany a strana Beppeho Grilla mieri skôr doľava. Naopak, koaličný potenciál Demokratickej strany je veľmi nízky a vzhľadom na aktuálne preferencie ostatných koaličných partnerov by prípadná budúca vláda nezískala väčšinu. Koalícia v zložení Hnutie piatich hviezd, Forza Italia a Lega Nord by však dohromady získala asi 55 %. Podľa prieskumu Ipsos by potom M5S dokonca získalo 32 %, a tak by prípadná koalícia mala ešte pevnejšie základy.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -