Rubio varoval venezuelských vojakov, aby neblokovali prísun humanitárnej pomoci

    0
    Juan Guaidó (Autor: TASR)

    Rubio varoval vojakov lojálnych venezuelskému socialistickému prezidentovi Nicolásovi Madurovi, že ak zablokujú prísun zásielok humanitárnej pomoci, spáchajú “zločin proti ľudskosti”.

    Floridského senátora privítal dav venezuelských migrantov. Rubio absolvoval v Cúcute tlačovú konferenciu na mieste s výhľadom na cezhraničný most, ktorý je v uplynulých mesiacoch zaplavovaný venezuelskými obyvateľmi utekajúcimi pred bezútešnou hospodárskou a politickou situáciou vo svojej vlasti.

    Spojené štáty použili na dopravenie potravín a liekov vojenské i civilné lietadlá. Pomoc majú rozdeliť medzi venezuelské obyvateľstvo 23. februára stúpenci kongresového lídra a Madurovho opozičného rivala Juana Guaidóa, ktorého Washington aj desiatky ďalších štátov uznali za legitímneho prezidenta.

    Maduro využíva na blokovanie humanitárnej pomoci armádu, tvrdiac, že je to zbytočný krok zo strany USA a ide o súčasť prevratu so zámerom zosadiť ho z čela krajiny.

    Rubio v kolumbijskom meste po španielsky vyhlásil, že vojaci, ktorí bránia humanitárnej pomoci dostať sa k núdznym Venezuelčanom, “strávia zvyšok života na úteku pred spravodlivosťou”. Guaidó, ako aj opozíciou ovládaný parlament však tým, ktorí odmietnu poslúchať Madurove príkazy, prisľúbili amnestiu.

    Rubio, ktorý má vplyvné postavenie pri obhajobe amerických opatrení voči Madurovi, poznamenal, že už približne 50 krajín vyhlásilo Guaidóa za ústavného prezidenta Venezuely. Učinili tak podľa neho na základe argumentov, že Madurovo minuloročné znovuzvolenie bolo podvodné a ďalšie vládne inštitúcie ako najvyšší súd stratili právomoc.

     

    - Reklama -