Rubeľ padá, želajte si niečo. Dostal sa na historické minimum, Rusi sa boja a Putin škrtí rozpočet

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    Aktuálna situácia je taká, že za jeden dolár treba dať 80 rubľov. Táto cena je zároveň najvyššia od roku 1998, keď sa konala ruská menová reforma. Ropa sa teraz na svetových trhoch predáva za menej ako 30 dolárov za barel. Nachádza sa tak blízko minima z roku 2003.

    Ceny rastú, Moskovčania bojujú s drahotou

    Nielen dramatický pokles cien ropy robí Rusom vrásky na čele. Sú to aj západné sankcie, ktoré na Rusko uvalili USA aj EÚ pre agresiu na Ukrajine. Pokles ceny ropy podľa magazínu Forbes znižuje kúpnu silu Kremľa a spôsobuje problémy prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V Rusku, kde je veľa spotrebného tovaru dovážaného, bude pokles rubľa tlačiť nahor infláciu. Pád ceny ropy je teda pre Moskvu hotová katastrofa a podľa Forbes môže spôsobiť dieru v rozpočte. A čo je výhodou pre bežných spotrebiteľov, je tak pohromou pre Kremeľ. Či sa však dá skutočne hovoriť o výhodách aj pre tých ruských spotrebiteľov, je však otázne. Prezident Putin totiž občanom oznámil škrty v rozpočte.

    Hlavný ekonóm ING Bank Dmitrij Polevoj sa pre Ukraine Today vyjadril, že ak ostanú ceny ropy v rozsahu od 25 do 30 dolárov za barel, tak očakávajú stabilizáciu výmenného kurzu rubľa. „A pokiaľ ide o ročné priemery, stále očakávame trochu silnejší kurz rubľa, než v súčasnosti máme,“ povedal.

    Znepokojení sú ale Moskovčania, ktorí sa sťažujú hlavne na to, že všetko je drahšie. „Napríklad výlet do Rakúska sa teraz ukázal byť oveľa drahší ako pred dvomi rokmi,“ povedal Stanislav. „Ceny rastú každou hodinou, každou minútou,“ povedala Svetlana.

    - Reklama -