Rozsiahly korupčný škandál len týždeň pred zostavovaním kabinetu. Bývalá vládna strana si v Španielsku poriadne zavarila

    0
    Španielsky premiér Mariano Rajoy (Autor: SITA)
    V rámci operácie s názvom Taula skončilo v rukách polície 24 ľudí podozrivých z korupcie. Špeciálne jednotky zasahovali aj v provinciách Alicante a Castellón, ale hlavným terčom vyšetrovateľov bola Valencia, ktorej od roku 1995 až do vlaňajška vládli ľudia z Ľudovej strany. Práve táto strana sa chce pod vedením Mariana Rajoya na budúci týždeň znova pokúsiť o zostavenie vlády. Tú Španieli stále nemajú napriek tomu, že volili ešte vlani pred Vianocami. 
     
    Všetci zatknutí podozriví z korupcie v štátnej správe na regionálnej úrovni mali konexie v Ľudovej strane, ale tá stratila vo Valencii moc po vlaňajších regionálnych voľbách a po 20 rokoch neobmedzenej vlády nad týmto regiónom sa prevalili škandály, ktoré siahajú do vysokej politiky

    Korupcia a rodinkárstvo

    Okrem 24 zatknutých je totiž v hľadáčiku španielskej protikorupčnej jednotky aj ďalších 5 ľudí, ktorých vyšetrujú, ale zatiaľ ich nezatkli. Medzi týmito piatimi podozrivými je podľa informácií denníka El País okrem iných aj María José Alcónová, ktorá bola poradkyňou bývalej starostky Valencie Rity Barberá. To však nie je všetko. Alcónová je manželkou Alfonsa Graua, bývalého zástupcu starostky Valencie a obhajcu v momentálne stále pokračujúcom súdnom procese, v ktorom figuruje aj kráľova sestra Cristina. 
     
    Zatýkanie a vyšetrovanie vysokopostavených regionálnych politikov a na nich napojených ľudí nebolo ani zďaleka všetko, čo španielska proti korupčná jednotka stihla v noci z pondelka na utorok v rámci operácie Taula urobiť. Vyšetrovatelia prehľadali 33 súkromných bytov, sídiel spoločností, nadácií a športových klubov vo Valencii a ďalších regiónoch. Všade hľadali dôkazy o napojení na korupciu. 

    Niečo za niečo 

    O tom, že vo Valencii vládne korupcia aj o nelegálnom financovaní tamojšej základne Ľudovej strany (PP) písali španielske médiá už vlani v lete, ale až teraz sa ukazuje ako ďaleko môže regionálna korupčná sieť siahať. V kauze ide podľa polície o to, že si podozriví nechávali od firiem vyplácať nemalé dotácie výmenou za „dohadzovanie“ štátnych kontraktov. 
     
    Niektoré španielske médiá tvrdia, že medzi zatknutými je aj Alfonso Rus, ktorý až do vlaňajšieho apríla stál na čele regiónu Valencia. Rus neopustil svoje kreslo dobrovoľne. Bol nútený odstúpiť po škandále, ktorý sa prevalil, keď jeden z jeho bývalých spolupracovníkov zverejnil audio nahrávku, na ktorej si Rus prepočítaval veľký obnos peňazí. 
     
     
    - Reklama -