Rozpútal by som ďaleko väčšiu hystériu. Európa by chcela, aby som bol odvolaný alebo zastrelený. Smršť Václava Klausa na margo utečencov

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    „Kašlem,“ povedal na úvod Klaus. „A vstal som kvôli dvom záležitostiam. Kvôli večeri s čínskym prezidentom a kvôli návšteve Ležákov,“ povedal s tým, že dokonca pre zdravotný stav zrušil cestu do Turecka. „Odskočil som si zo západnej Sahary, z Maroka, do Krkonôš lyžovať. A potom som ochorel. A pán profesor Knížák mi napísal nasledujúcu esemesku: Superman si môže odskočiť zo Sahary do Špindlu. Ale my v našom veku by sme to už robiť nemali,“ povedal s úsmevom Klaus.

    Potom už nasledovala téma migračnej krízy. „Je migračná kríza problémom Európskej únie?“ opýtal sa moderátor. „Imigračná kríza je veľký malér predovšetkým Európy. O Európsku úniu mne toľko nejde. Európska únia síce je, bola a určite niekedy zase nebude,“ povedal k tomu Klaus s odkazom na knihu, ktorú už napísal s bývalým kancelárom Jiřím Weiglom, Sťahovanie národov.

    „Náš štýl života, našu kultúru, našu civilizáciu považujeme za niečo, čo si vážime. Masová migrácia je niečo, čo to všetko navyknuté u nás búra,“ podotkol Klaus. „My rozlišujeme pojem individuálnej a masovej migrácie. Ľudia migrovali od nepamäti vekov, migrácia je súčasťou ľudských dejín. Ale masová migrácia nespadne z neba, musí nejako vzniknúť,“ dodal.

    „Príčinou nie je len to, čo sa deje na Blízkom východe. Ale na to, aby mohlo dôjsť k tejto masovej migrácii, prispela aj Európa,“ povedal Klaus a pripomenul vojnu v Iraku a Líbyi. „Ale to sú všetko len čriepky tej mozaiky, na ktorej konci bola otvorená náruč pani Merkelovej a vítanie: Poďte všetci k nám,“ povedal a spomenul situáciu, keď sa rozhodovalo o bombardovaní Líbye, a vtedy s Merkelovou súhlasil s tým, aby sa nebombardovalo. „My sme boli dvaja hlavní bojovníci vtedy v tom Bruseli. Spoločne s Nicolasom Sarkozym a Davidom Cameronom,“ dodal.

    Prežiť krízu? Keby bola Európa silná a rozhodná

    „Európa by mohla migračnú krízu prežiť, keby sama nebola v kríze. Keby nebola chaotická, nezrozumiteľná. Keby bola dostatočne silná a rozhodná,“ povedal. Slová Klausa následne doplnil kancelár Weigl. „Keby sme robili inú politiku, než ktorú robia tí, ktorí o Európe rozhodujú, mohli by sme ešte zvíťaziť,“ myslí si Weigl. „Zdanlivý pesimizmus Václava Klausa je ale realizmom,“ doplnil. Spoločne s Weiglom a Klausom do Múzea NKP zavítal aj bývalý europoslanec Ivo Strejček, ktorý tiež s exprezidentom Klausom spolupracuje v jeho Inštitúte Václava Klausa.

    „K žiadnej asimilácii migrantov v žiadnom prípade nedochádza. Výroky typu, že do niektorých štvrtí Paríža, Londýna či Bruselu sa polícia neodvažuje vstúpiť, sú nepredstaviteľné,“ podotkol následne Klaus.

    Začína sa studená vojna? Nie, bolo len prímerie

    Exprezident sa potom vyjadril aj k tomu, že podľa neho sme si mysleli, že pádom komunizmu bola zažehnaná kríza medzi Západom a Východom. K tomu sa vyjadril slovami publicistu Tomáša Haaseho. „Ono sa hovorí, že znovu začína studená vojna. Ja si myslím, že nikdy neskončila, len bolo prímerie,“ citoval s tým, že on sa sám domnieva, že situácia medzi Západom a Východom sa vyostruje. „Za čias komunizmu bola polarita Východu a Západu a ostatných akoby do počtu', teraz už to dávno nie je pravda,“ podotkol.

    „Zrušiť vízový styk s Tureckom ma prekvapilo. O myšlienke dať bezvízový styk Turkom sa nikdy nehovorilo,“ vyjadril sa tiež Klaus k dohode Európskej únie s Tureckom. „Turecko je dnes skoro nastupujúcou veľmocou. Je to krajina, ktorá má veľmi silnú autoritatívnu vládu, ktorá tú krajinu drží pevne v ruke. Je schopná zastaviť čokoľvek. Otázka je, či to je ochotná urobiť,“ doplnil ho Weigl.

    Reč prišla aj na Vyšehradskú štvorku a jej prístup k riešeniu migračnej krízy. „Maďari vystupujú razantne. Poliaci tiež. My sme takí ani ryba, ani rak. Pán premiér Bohuslav Sobotka mi príde, že sa bojí presadiť, že sme hrdí a máme svoj názor,“ uviedol moderátor. „Vy ste voči pánovi premiérovi veľmi dobrotivý. Vy ste povedali, že on nie je ani ryba, ani rak. On je v každom prípade ryba,“ povedal bez rukavičiek Klaus.

    „Vyšehradská štvorka je zoskupenie štyroch susedných stredoeurópskych krajín, ktoré sme na začiatku 90. rokov spoluzakladali. Stále sme pre nich hľadali nejakú náplň, obsah. Moja skúsenosť mi hovorila, že sa jednota v tom zoskupení nikdy nenašla. Vždy si nejaká krajina myslela, že ona je tým premiantom. Nikdy nebol záujem niečo urobiť spoločne. Napodiv sa v minulom roku vynorila šanca, že by toto vyšehradské zoskupenie mohlo mať podobné názory na otázku migrácie a odmietať kvóty. Istú chvíľu to bolo nádejné,“ dodal Klaus. Podľa neho sú Česi najslabším článkom Vyšehradu, čo považuje za nešťastie. „Česká republika je tá najmäkšia. Bohužiaľ, sme vždy takí zbabelí,“ myslí si.

    Zrušenie Schengenu

    A čo pasy na hraniciach a Schengen? „Ja som bol jeden z tých, ktorí už pred dvadsiatimi rokmi kládli otázky a ťukali si v otázke Schengenu do čela. Každá minca má dve strany. Má rub a líc. Niečo sa tým získa, niečo sa tým stratí. A teraz migračná kríza ukázala tú stratu každému, kto má tie oči otvorené. Keď som to hovoril na Západe, tak všetci sa mi čudovali, prečo to takto cítim. Hovoril som, že za komunizmu sme nežili vo svete normálnych hraníc, ale vo svete železnej opony. A železná opona je niečo iné ako normálne hranice. A myslím si, že po zbúraní železnej opony by sme radi žili s normálnymi hranicami. Vybudovať svet bez hraníc je úplné detinstvo, krátkozrakosť, hlúposť. Každý z vás predsa starostlivo budujete svoje hranice. Každý z vás zamyká svoj byt, dvierka pred svojím domčekom. Myšlienka, že by ste nechávali všade otvorené a že každý môže putovať a migrovať, je úplný nezmysel,“ rozhneval sa Klaus. Podľa neho je bezhraničný svet šialená, utopická ilúzia.

    „Keby nebolo toho Schengenu, nikdy by nemohlo dôjsť k migračnej kríze,“ doplnil ho Weigl. Grécko by sa podľa jeho názoru bálo toho, že by tam prišli desaťtisíce ľudí. „Bezhraničný svet znamená svet bez zodpovednosti. A to je veľká hrozba pre našu súčasnosť,“ povedal.

    Za Pražským hradom sa Klausovi necnie. „Ja mám tú hrôzu, že je to šťastie, že tam nie som. Ja by som vytváral ďaleko väčšiu hystériu. Európe by som hovoril nie a ona by chcela, aby som bol odvolaný či zastrelený. Zeman je miláčik médií, ale mňa by pošliapali,“ de facto skritizoval svojho nasledovníka Zemana za mierny postup v otázke migrantov.

    Úloha Ruska, inklúzia aj stav pravice

    Na záver došlo aj na otázky divákov. „Rusko je významnou súčasťou toho, čo sa odohráva. A ak chce Rusko západnú Európu a USA z tohto odstrčiť, robí zásadnú chybu. A ja viem od Putina a Medvedeva, že má veľký strach z moslimských obyvateľov. Rusko sa samo trasie, aby sa nestalo obeťou podobnej veci. Vstup Ruska do sýrskej krízy bol úplne zásadný a viedol k nádejnému pokusu o riešenie situácie. Keby Európa nebola hlúpa a vzala Rusko ako partnera, tak by urobila jedine dobre,“ odvetil Klaus na otázku, akým spôsobom začleniť Rusko do riešenia súčasnej migračnej krízy.

    Zaznela aj otázka na inklúziu, ku ktorej sa často vyjadruje jeho syn Václav, ktorý je odborníkom ODS na školstvo. „Veľmi často úplne súhlasím s názormi svojho syna. Inklúziu považujem za falošnú schválnosť dnešnej doby. A tadiaľto cesta nevedie,“ odvetil krátko Klaus.

    A posledná otázka sa týkala stavu slovenskej pravice. „Mimochodom, 21. apríla je okrúhle výročie založenia ODS. A tá dnes už neexistuje. Bolo by logické, keby strana jasala a oslavovala výročie, a ona si to evidentne netrúfa urobiť. My sme s kolegami v rámci inštitútu diskutovali a v rámci pravidelných akcií urobíme seminár Zrod a postupná deštrukcia českej pravicovej politiky: 25 rokov ODS,“ povedal s tým, že akcia sa uskutoční 25. apríla. V názve sa podľa neho skrýva všetko – zrod a terajšia deštrukcia českej pravice.

    - Reklama -