Rozpočet sme pripravili veľmi starostlivo, meniť sa nebude, odkazuje Conte lídrom Európskej únie

    0
    Giuseppe Conte (Autor: TASR)

    “Rozpočet sme pripravili veľmi starostlivo. Preto si myslím, že neexistuje priestor na zmenu,” povedal Conte novinárom pred samitom lídrov Európskej únie (EÚ) v Bruseli.

    Európska komisia (EK) však s veľkou pravdepodobnosťou odmietne predložený návrh a bude od Ríma požadovať, aby svoje rozpočtové plány na budúci rok zmenil.

    “Je to môj osobný názor, ktorý vychádza z predložených čísel, že s veľkou pravdepodobnosťou budeme musieť Taliansko požiadať, aby opravilo návrh rozpočtu,” napísal v stredu na Twitteri eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger.

    Nemecký týždenník Spiegel predtým s odvolaním sa na Oettingera uviedol, že Európska komisia (EK) už rozhodla o zamietnutí talianskeho návrhu. Oettinger neskôr poprel, že rozhodnutie už padlo.

    Talianska vláda predložila návrh rozpočtu na poslednú chvíľu tesne pred pondelkovou (15. 10.) polnocou. Kabinet zložený z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga naplánoval výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ. Deficit by mal dosiahnuť 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom predchádzajúca vláda prisľúbila maximálne 0,8 % HDP.

    Talianske vládne dlhopisy v reakcii na správu týždenníka Spiegel rovnako ako na neskoršie Oettingerove vyjadrenia oslabili a ich výnosy rástli.

     

    - Reklama -