Rozpočet Kunsthalle Bratislava je nad rámec finančných možností

    0
    Na snímke protestujúci počas vernisáže k výstave Inverzná romantika v Kunsthalle v Bratislave (Autor: TASR)

    “Táto požiadavka na rozpočet je momentálne nad rámec finančných možností kapitoly ministerstva kultúry. Otázky samostatného fungovania, činnosti a rozpočtu sú momentálne vo fáze prípravy a budú predmetom ďalších rokovaní,” uviedla ministerka kultúry. Laššáková pritom v apríli potvrdila, že podporí možnosť vytvorenia Kunsthalle, pričom uviedla, že podľa zákona samostatná organizácia môže vzniknúť od 1. januára budúceho roka.

    Šéfka rezortu kultúry v minulosti deklarovala, že nikto neuvažuje nad rušením ani vyhadzovaním Kunsthalle z Domu umenia na Námestí SNP v centre Bratislavy. Svoje slová smerovala najmä k zástupcom výtvarnej a umeleckej obce, ktorí jej počas slávnostného otvorenia výstavy odovzdali petíciu s požiadavkou, aby Kunsthalle bola samostatnou inštitúciou a ostala v súčasných priestoroch. Ministerka vtedy priznala, že je prekvapená z medializovaných obáv a tvrdení o rušení priestoru súčasného umenia v centre Bratislavy na úkor vzniku Kreatívneho centra. 

    Zopakovala, že takéto úvahy sa nezakladajú na pravde. Priznala, že približne o 18 mesiacov sa budú musieť inštitúcie sídliace v Dome umenia – Literárne informačné centrum (LIC), Národné osvetové centrum (NOC), Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) a Kunsthalle dočasne premiestniť do iných priestorov z dôvodu rekonštrukcie objektu. Ministerstvo odmietlo spochybňovanie plánovanej rekonštrukcie Domu umenia z eurofondových zdrojov a zámeru Kreatívneho centra.

    Výtvarná a kultúrna obec 1. apríla vydala vyhlásenie vyjadrujúce znepokojenie zo snahy zrušiť pôsobenie Kunsthalle Bratislava v priestoroch Domu umenia a zriadiť tam tzv. Kreatívne centrum, a to bez diskusie s umeleckou obcou. Vo vyhlásení preto umelci požadovali pre Kunsthalle právnu subjektivitu i stabilizáciu v Dome umenia, rovnako tak koncepčné riešenia oblasti kreatívneho priemyslu.

     

    - Reklama -