Rozpadne sa Európska únia ešte v tomto roku? Podľa The Washington Post to nie je vylúčené

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Rok 2015 poriadne zatriasol celým európskym spoločenstvom. Európski lídri chodili na summity ako na bežiacom páse. Raz to boli teroristické útoky, potom balans na hranici bankrotu juhoeurópskeho Grécka a nakoniec nevídaný príval utečencov.

    Jednotná línia EÚ bola pod vplyvom týchto udalostí značne podlomená. „A v roku 2016 môže prísť namiesto úľavy rozpad,“ píše The Washington Post. O povestný „klinec do rakvy“ by sa podľa amerického denníka mohla pričiniť Veľká Británia. Svoje tvrdenie odôvodňuje tým, že už doterajšie problémy Únie, ktoré nie sú ani zďaleka vyriešené a čoraz intenzívnejšie nahlodávajú stabilitu EÚ, môžu v priebehu roka 2016 značne skomplikovať výsledok referenda o vystúpení Británie z európskej dvadsaťosmičky.

    Počet odporcov EÚ má zvyšujúcu tendenciu

    Keď začali Briti prvýkrát nahlas špekulovať o odchode z EÚ, tento scenár sa zdal byť nereálny. Najnovšie prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že spoločnosť je v tejto otázke rozdelená v pomere 50 na 50. The Washington Post však upozorňuje, že ak si EÚ svoje problémy v čo najkratšom čase nevyrieši, tak počet Britov podporujúcich vystúpenie môže stúpnuť. Odborníci sú ale v otázke vyriešenia pretrvávajúcich problémov vo vnútri európskeho spoločenstva skeptickí. „Vzhľadom na to, že podľa všetkých objektívnych hodnotení sa EÚ zmieta v chaose, som v šoku z toho, že polovica ľudí chce zostať,“ povedal pre The Washington Post Charles Grant, riaditeľ londýnskeho Centra pre európske reformy.

    Rozpadne sa Veľká Británia?

    Ak by sa scenár vystúpenia Británie z Únie naplnil, bol by to historicky prvý prípad, kedy by krajina EÚ dala úniovým kolegom dobrovoľne zbohom. Odchod Veľkej Británie môže urýchliť rozpad EÚ tým, že európski lídri môžu prepadnúť zúfalstvu zo straty jedného zo svojich najsilnejších členov. The Washington Post ďalej uvádza, že nie je vylúčený ani scenár rozpadu samotnej Veľkej Británie. Škótsko si totiž neželá odchod z EÚ, preto je pravdepodobné, že sa bude snažiť o vyhlásenie samostatnosti.

    „Bez Veľkej Británie, ktorá je piatou najväčšou ekonomikou sveta, bude EÚ značne oslabená a Európa sa bude musieť v takomto prípade odpútať od iných svojich problémov, ktoré si vyžadujú urgentnú pozornosť,“ uzatvára americký server.

    - Reklama -