Rozpad Európy? Môžeme sa vraj dočkať mnohých nových štátov

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Španielske Katalánsko s hlavným mestom Barcelona volá už pár rokov po nezávislosti od zvyšku Španielska. Centrálna vláda Madridu referendum o nezávislosti Katalánska odmieta, lenže tým vlastne len posilňuje pozíciu španielskych separatistov. Podobné je to so situáciou v Bavorsku, kde tiež posilňuje separatistická strana, ktorá má dosť valiacich sa utečencov a žiada nezávislosť od centrálnej vlády v Berlíne. Po nezávislosti od Paríža zasa z času na čas volajú výbušní Korzičania.

    Kto za to môže? Nájdu sa takí, ktorí povedia, že za všetkým stojí Kremeľ, lenže podľa Visingra je skôr želanie otcom myšlienky.

    „Naopak tým, čo spolu s financiami a hodnotami hrá zrejme najväčšiu úlohu, je samotná Európska únia a správanie tamojších činiteľov. To, že v mnohých krajinách rastie podpora tých, ktorí chcú Úniu oslabiť, prípadne rovno rozpustiť, má zákonitý odraz v tom, že v mnohých regiónoch rastie podpora tých, ktorí už nechcú zostať v oných štátoch. Centrálne vlády tak pôsobia pri pohľade z regiónov podobne ako ´Brusel´ pri pohľade z jednotlivých štátov. Inak povedané, narastá túžba preniesť (prípadne vrátiť) rozhodovanie na nižšiu úroveň, takpovediac bližšie k ľuďom,” píše Visingr v komentári pre server Echo24.cz.

    Pochopila to Veľká Británia

    „Zdá sa, že jedinou európskou krajinou, ktorej politická reprezentácia to naozaj pochopila, je Veľká Británia. Tá to dokázala nielen v čase konania referenda o škótskej samostatnosti, ale aj (alebo skôr najmä) pri referende o brexite a následnom vyjednávaní. Brusel je značne prekvapený z tvrdého prístupu Britov, lebo funkcionárom Únie evidentne uniká, že britskí politici sa dnes zodpovedajú len svojim voličom, pre ktorých chcú to najlepšie,” dodáva.

    Aby tých problematických štátov nebolo málo, Visingr ponúka ešte dva – Belgicko a Grónsko. Belgicko je podľa jeho názoru do značnej miery umelý a veľmi krehký štát, pretože Flámi a Valóni žijú skôr vedľa seba než spolu. Keby Brusel nebol hlavným mestom EÚ, Belgicko by sa vraj už dávno rozpadlo na dva štáty.

    Pokiaľ ide o Grónsko, tento ostrov patrí Dánsku a donedávna to bol skôr chudobný príbuzný, lenže vďaka globálnemu otepľovaniu sú teraz dostupnejšie bohaté ložiská surovín na ostrove a obyvatelia Grónska možno budú stáť o nezávislosť.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -