Rozpad Európskej únie už nie je nemysliteľný, priznáva Merkelovej zástupca a budúci súper

    0
    Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. (Autor: TASR)
    Nemecká neústupčivosť v úsporných opatreniach v rámci eurozóny rozdelila Európsku úniu viac ako čokoľvek iné. Takéto priznanie vyšlo z úst šéfa nemeckého rezortu financií a zástupcu kancelárky Merkelovej v rozhovore pre nemecký Der Spiegel. Predseda vládnych sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel priznal aj to, že znižovanie deficitu vo Francúzsku a Taliansku so sebou prinieslo politické riziká. 
     
    „Raz som sa opýtal kancelárky, čo by bolo pre Nemecko nákladnejšie: keby sme dovolili Francúzsku o pol percenta vyšší deficit alebo keď sa Le Penová stane prezidentkou. A doteraz mi dlhuje odpoveď,“ uviedol Gabriel v narážke na rastúce preferencie líderky Národného frontu. Práve Le Penovej antiimigračná strana má stále väčšiu podporu voličov a to zvyšuje jej šance v blížiacom sa súboji o Elyzejský palác. 
     
    Práve Sigmar Gabriel bude pravdepodobne kandidátom SPD v septembrových federálnych voľbách v Nemecku, kde sa postaví proti Angele Merkelovej. Uvedomuje si pritom, že jeho nápady na vyššie dotácie do EÚ sú v Nemecku extrémne nepopulárne. 
     
    „Uvedomujem si aj to, v akom stave je EÚ. Už nie je ďalej nemysliteľné, že by sa (EÚ) rozpadla. Ak sa to stane, naše deti nás budú preklínať,“ pripustil Gabriel v interview. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -