Rozpad EÚ by bol proti záujmom Slovenska, upozornil Korčok

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    “Nemôžeme začať debatu, že ideme otvoriť zmluvy, lebo poviem s absolútnou istotou, že uzavrieť tieto zmluvy by bolo dramaticky problematické,” skonštatoval Korčok. Poslanec Krajniak by naopak zmluvy o fungovaní EÚ otvoril a nechal v nich len veci, na ktorých je dohoda všetkých. “Takto si predstavujeme budúce fungovanie Európy,” povedal. Osobne by zrušil kompetencie, ktoré centralizujú moc mimo štátu alebo v prospech veľkých krajín. Tvrdí, že EÚ ide v súčasnosti zlým smerom a ak sa zásadne nezmení, zanikne. Projekt “európskej rodiny” považuje za nezmysel, do ktorého patriť nechce.

    Poslanec Martin Klus (SaS) vníma otvorenie zmlúv citlivo, napriek tomu, že v minulosti sám hovoril, že Lisabonskú zmluvu bude treba zrevidovať. “Je takmer nereálne, že by sa potom dokázal nájsť konsenzus na uzatvorení novej zmluvy,” upozornil s tým, že ide o hru s ohňom. Rovnako ako Korčok nesúhlasí s Krajniakom, že projekt európskej rodiny je nezmysel alebo že neexistuje. Nesúhlasí tiež, že malé štáty ako Slovensko sú diskriminované, čo tvrdí Krajniak. Poukázal, že v prepočte na počet obyvateľov má viac europoslancov ako Nemecko, rovnako má tiež jedného eurokomisára.

    Hlavným problémom fungovania EÚ má byť nedodržiavanie jej vlastných pravidiel, zhodujú sa Klus aj Korčok. “Najväčší problém európskej integrácie je, že sa nedodržiavajú pravidlá a používa sa dvojitý meter,” uviedol Klus s tým, že ak sa to nebude riešiť, Únia stratí perspektívu. Podľa Korčoka treba najprv hĺbkovú debatu, v rámci ktorej si členské štáty otvorene povedia, kde veci nefungujú. Priestor na jej začiatok má poskytnúť nadchádzajúci samit európskych lídrov v Bratislave, ktorý sa uskutoční v piatok 16. septembra. Klus verí, že sa podarí dospieť k diagnóze, aby nenastal “slovexit” a podobné prípady. Pripomína však, že dosiahnuť akúkoľvek dohodu nebude ľahké.

    - Reklama -