Rozpad EÚ? Budeme závislí od USA, Ruska a Číny, varuje významný politik

    0
    Predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie na bratislavslom summite (Autor: TASR)

    Podľa Tuska treba prijímať “veľmi účinné opatrenia” na záchranu spoločného európskeho projektu. Vyjadril pritom znepokojenie nad niektorými vyhláseniami predstaviteľov novej americkej administratívy, ktoré môžu mať dôsledky pre budúcnosť EÚ a transatlantických vzťahov.

    “Znepokojujúce vyhlásenia novej administratívy USA, v rámci nového geopolitického kontextu vo svete, robia našu budúcnosť nepredvídateľnou,” skonštatoval Tusk v liste premiérom a prezidentom 27 krajín, ktorí budú 3. februára rokovať na Malte o budúcnosti EÚ.

    Únia podľa Tuska čelí najväčším výzvam vo svojej 60-ročnej histórii. Týmito výzvami sú podľa neho silná Čína, agresívna politika Ruska voči susedom a radikálny islam, ktorý je živnou pôdou pre anarchiu na Blízkom východe a v Afrike.

    V tomto kontexte sú podľa Tuska znepokojujúce tvrdenia nového prezidenta USA Donalda Trumpa, že brexit je “nádherná vec” a že aj ďalšie členské štáty budú nasledovať príklad Londýna.

    “Rozpad Európskej únie nepovedie k obnoveniu plnej, fiktívnej suverenity jej členských štátov, ale k ich skutočnej a praktickej závislosti od veľmocí: Spojených štátov, Ruska a Číny. Iba spoločne môžeme byť úplne nezávislí,” odkázal Tusk lídrom krajín EÚ. 

    Európa musí preto – ako uviedol – prijať účinné a solídne opatrenia, ktoré zmenia nálady verejnosti a oživia ašpirácie doviesť európsku integráciu na novú úroveň.

    - Reklama -